Şeful Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, Adrian Curaj, le-a arătat universitarilor orădeni care este strategia naţională de cercetare pentru perioada 2014-2020.

Într-o conferinţă susţinută miercuri, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, la care au participat câteva zeci de profesori orădeni, Curaj a vorbit despre modul în care a fost realizată strategia, mai precis factorii de care s-a ţinut cont ori contextul cercetării din România. "Elementul care ar putea debloca cercetarea este o autonomie reală a universităţilor", a spus Curaj.

Menţionând apoi că România trebuie să înceapă să aibă o poziţie internaţională în privinţa cercetării, directorul UEFISCDI a vorbit şi despre necesitatea unui "ecosistem de inovare", adică un context naţional favorabil cercetării. "Dacă am avea posibilitatea să accesăm mai uşor fonduri de risc, poate mai mulţi dintre tineri ar încerca", a spus profesorul.

Pentru realizare strategiei naţionale, au fost inventariate toate cercetările ştiinţifice realizate în România, depistându-se astfel lipsa colaborării între cercetători ori între instituţiile de cercetare şi mediul extern. "Ţinem totul la noi, de parcă am descoperit singuri lumea", a spus şeful UEFISCDI.

Universitarii orădeni au aflat şi care sunt domeniile de cercetare pe care ar trebui să se concentreze. Astfel, în proiectele avansate ar trebui să ţină cont de cele 4 domenii de prioritate publică - sănătate, spaţiu şi securitate, patrimoniu şi identitate naţională şi tehnologii noi - , dar şi de cele cu "căutare": ICT (Tehnologii de comunicare şi informaţii), transporturi, biotehnologia, agroalimentaţia, socio-economia, sisteme inteligente, materiale, mediu şi energie. "Să fim vizionari şi să nu dormim în picioare", a mai spus profesorul.

Apoi, el a prezentat un raport succint al cercetării la Universitatea din Oradea, arătând că aici cercetarea se concentrează în domeniile Sănătate, Fizică nucleară, Matematică şi ICT. Curaj nu a făcut nicio apreciere vizavi de aceste proiecte, rezumându-se să constate că universitarii orădeni au proiecte de cercetare, chiar şi interdisciplinare.

În final, universitarii au putut să-i pună întrebări lui Curaj, profesorul Mihai Maci întrebându-l cum pot fi încurajaţi cercetătorii, dat fiind că bugetele alocate proiectelor se diminuează constant, iar birocraţia este "infernală". Arătând că înţelege aceste probleme, Curaj a spus însă că nu are pârghiile necesare pentru a le rezolva.