Legea educaţiei naţionale, care intră în vigoare pe 9 februarie, impune tuturor universităţilor să-şi adapteze Codul de Etică, ceea ce Universitatea din Oradea a şi făcut deja.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Etică a Senatului Universităţii din Oradea, Ionel Cioară, codul trebuia modificat, întrucât era învechit şi nu foarte dezvoltat. Totuşi, noul cod nu aduce modificări semnificative, ci doar precizări şi completări. Acesta va fi disponibil pe site-ul Universităţii.

Ca o noutate, Cioară a mai anunţat că toate abaterile pe care cadrele universitare orădene le vor face vor fi trecute într-o "listă neagră" anuală şi publică. Astfel, în lista respectivă se va regăsi numele fiecărui profesor care calcă strâmb, cu scopul ca ruşinea publică să fie, la rândul ei, o sancţiune, pe lângă cele aplicate de Senat.

Cioară a informat că pentru anul 2010 nu s-a făcut o astfel de listă, întrucât el este preşedintele Comisiei doar de şase luni. El a garantat, însă, că în 2012 o astfel de listă va fi publicată.

Din Comisia de Etică a Universităţii din Oradea fac parte cadrele didactice Ionel Cioară, Adrian Ban, Ion Zainea, Gheorghe Oros şi studenţii Viorel Mihăeş, Georgiana Painea şi Sergiu Morar.