Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, calendarul alegerilor academice, dat fiind că anul viitor expiră mandatele rectorului, prorectorului, decanilor, prodecanilor şi membrilor Senatului universitar.

Alegerile se vor desfăşura pe trei nivele: consiliul facultăţilor, Senat şi rectorat. Astfel, la alegerile pentru membrii în consiliile facultăţilor, care vor avea loc în perioada 7- 16 decembrie, doritorii, atât cadrele didactice, cât şi studenţii, trebuie să-şi depună candidatura până cel târziu pe 23 noiembrie. "La aceste alegeri votează toate cadrele didactice titulare şi toţi studenţii facultăţii", a precizat Antal.

Pentru un loc în Senatul Universităţii, alegerile se vor ţine separat pentru studenţi şi pentru cadrele didactice. Studenţii care râvnesc la o astfel de poziţie trebuie să-şi depună candidaturile în perioada 19-23 decembrie, ei urmând să fie aleşi de toţi colegii lor, adică cei circa 20.000 de studenţi ai Universităţii din Oradea, pe 16 ianuarie. Cadrele didactice care vor să facă parte din Senat trebuie să-şi depună candidatura până cel târziu pe 20 ianuarie, alegerile urmând să aibă loc în 8 februarie.

"Conform noii legi a educaţiei, în Senat nu este permis să fie membru nicio persoană cu funcţii de conducere, precum directorii de departamente, rectorul, prorectorul, decanii. Dacă vor fi alese în Senat astfel de persoane, vor intra în incompatibilitate şi vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a alege una din funcţii", a declarat rectorul orădean, explicând astfel că puterea legislativă a unei Universităţi va fi de acum despărţită de cea executivă.

Cele mai importante alegeri la nivel de Univeristate, cele pentru funcţia de rector, vor avea loc tot pe 8 februarie, candidaturile putând fi depuse în intervalul 9-20 ianuarie. Dacă va fi cazul, al doilea tur de scrutin se va ţine pe 15 februarie.

"La alegerea rectorului există obligaţia de a participa cel puţin jumătate din electorii cu drept de vot, adică toate cadrele didactice titluare, mai precis cu contract pe perioadă nedeterminată, şi reprezentanţii studenţilor, care sunt studenţii aleşi în consiliile facultăţilor şi cei din Senat", a precizat Cornel Antal. Astfel, la alegerea rectorului vor fi circa 1.100 de persoane cu drept de vot, iar dacă aproximativ 550 din aceştia nu participă la primul tur de scrutin, alegerile se reiau o săptămână mai târziu. La al doilea tur de scrutin nu va mai exista obligativitatea participării a cel puţin jumătate din universitarii cu drept de vot.

După ce va fi ales prin vot secret, rectorul va trebui confirmat de ministrul Educaţiei. Apoi, el va numi viitorii prorectori şi va organiza concurs pentru funcţiile de decan, concursuri ce se vor ţine în perioada 1 aprilie - 15 mai. Decanul selectat îşi va numi prodecanul.

Întrebat de BIHOREANUL dacă va candida pentru un nou mandat de rector, Cornel Antal n-a confirmat pe şleau, dar a lăsat să se înţeleagă acest lucru. "Este o opţiune la care mă gândesc, o iau în vedere. Dar în luna ianuarie se vor prezenta candidaturile oficiale, aşa că nu pot să spun oficial că voi candida", a declarat rectorul Universităţii.

Antal a mai spus că în calendarul alegerilor nu e prevăzută nicio perioadă de campanie în care candidaţii la funcţia de rector să-şi prezinte obiectivele şi să se promoveze în rândul electorilor, dar că fiecare candidat va avea acest drept.

Totodată, Senatul Universităţii a decis ca din Biroul Electoral Central să facă parte câte un reprezentat al fiecărei comisii al Universităţii, un cadru didactic cu pregătire juridică, un reprezentat al Sindicatului Corpul Profesional Universitar şi patru studenţi. "Biroul şi-a ales preşedintele, pe conferenţiarul Vasile Aurel Căuş, reprezentant al Comisiei de Buget-Finanţe, şi vicepreşedintele, pe Ştefan Nagy, reprezentant al Comisiei de Calitate", a mai spus rectorul Cornel Antal.