16 secţii de vot amenajate în sala de jocuri sportive a Universităţii, situată pe malul Peţei, aşteaptă miercuri 1.143 de cadre didactice şi cercetători titulari, alături de reprezentanţii studenţilor, pentru a vota noul rector şi, cu excepţia studenţilor (care deja au făcut acest lucru) noii membrii ai Senatului.

Dacă pentru funcţia de rector există doi candidaţi, Cornel Antal şi Gheorghe Ionescu, pentru cele 57 de locuri din Senat candidează 90 de persoane.

În primele trei ore de la deschiderea urnelor, aproape jumătate din electorii necesari pentru îndeplinirea condiţiei de cvorum au votat. "Din totalul de 1.143 de electori, din care cadre didactice şi cercetători sunt 1070, iar studenţi 73, până la ora 11 au votat 250 de persoane", a declarat pentru BIHOREANUL Hathazi Francisc-Ioan, preşedintele secţiilor de votare.

Ambii candidaţi pentru funcţia de rector au votat deja, Ionescu fiind, de altfel, printre primii electori. Acesta a ajuns la vot la scurt timp după ce urnele s-au deschis, în jurul orei 8.00, cu trei ore mai devreme decât Antal.

Întrebat de jurnalişti cum a pus ştampila, acesta a spus că a făcut-o... cu atenţie. "Am votat pentru viitorii şefi ai rectorului. Dacă voi ajunge rector, aceştia (n.r. - membrii Senatului) vor fi şefii mei, aşa că am fost foarte atent când am votat", a spus Antal. El a mai spus că şi-a dat votul acelor candidaţi pe care îi cunoaşte, pe care îi apreciază şi "care ar putea să asigure cadrul necesar ca să continue trendul ascendent al Universităţii".

În sala de jocuri sportive unde au loc alegerile se află şi observatori, unii angajaţi ai Universităţii, alţii persoane care s-au acreditat pentru a vedea dacă procesul decurge corect.

Urnele se vor închide la ora 18, urmând ca apoi să înceapă numărarea voturilor. Pentru a alegerile să fie validate, trebuie să-şi exprime votul minim 572 de persoane. Dacă nu va fi îndeplinită condiţia cvorumului sau dacă, în ciuda cvorumului, niciun candidat la funcţia de rector nu adună majoritatea voturilor, alegerile se vor relua pe 11 februarie.

UPDATE:

La ora 13, prezenţa la vot a fost de 46%, ceea ce înseamnă că 530 de universitari şi-au exprimat votul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii, Olimpia Popoviciu, până acum a existat un singur incident. "Cineva şi-a uitat buletinele de vot pe masă, după ce a votat, adică nu le-a mai băgat în urne. Ambele buletine au fost anulate", a declarat Popoviciu.

UPDATE 2:

Potrivit unui comunicat al Universităţii, până la ora 16, s-au prezentat 766 de electori, reprezentând 67% din numărul total al celor înscrişi pe liste.

UPDATE 3:

Cu jumătate de oră înainte de închiderea urnelor, la 17.30, prezenţa la vot era de 74%. Au votat 845 de persoane.