Peste 670 dintre cei 868 de profesori și cercetători titulari ai Universității din Oradea și-au ales, marți, colegii care îi vor reprezenta în Senatul academic, cel mai înalt for legislativ al instituției, care are și menirea de a controla puterea executivă a Consiliului de Administrație prezidat de rector.

La egalitate

Chiar dacă cvorumul necesar validării scrutinului a fost atins, va fi organizat și cel de-al doilea tur, dar pentru stabilirea unui singur senator. Asta pentru că la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică s-a înregistrat o situație de balotaj, adică doi candidați – Mircea Teodor Pop și Petru Adrian Pop – au obținut același număr de voturi din partea colegilor.

Joi, cadrele didactice ale acestei facultăți vor fi așteptate iar la vot, pentru a alege dintre cei doi un singur reprezentant. „Se va organiza al doilea tur de scrutin doar pentru al treilea reprezentant al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică”, a declarat președinta Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, pentru BIHOREANUL.

Astfel, deocamdată se cunosc 47 din cei 48 de senatori. Trebuie precizat și că înainte de ziua votului, doi candidați s-au retras din cursă: Florian Bodog, de la Facultatea de Medicină și Farmacie, și Ștefan Mihăilă, de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.

Cine va avea puterea?

Printr-un comunicat de presă transmis marți, Universitatea din Oradea a comunicat lista senatorilor aleși.

Din partea Facultății de Arte vor deține această calitate profesoarele Corina Andor (totodată decana facultății), Ariadna Mircescu și Anca Spătar, de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură au fost alese profesoarele Marcela Prada (decana facultății) și Maria Pop, iar la Drept Claudia Timofte și Bogdan Bodea.

Facultatea de Geografie, Turism și Sport va fi reprezentată în Senatul Universității de conferențiarii Ștefan Baias și Vasile Grama, din partea Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației au fost aleși Livia Bandici, Cristian Grava, Ovidiu Novac și Laura Coroiu, iar Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial va fi reprezentată de Codruța Bendea și Alin Blaga.

Senatorii Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică sunt, până acum, Ioan Țarcă și Alin Pop, cărora li se va adăuga profesorul care joi va aduna mai multe voturi, iar din partea Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării au fost aleși Luminița Șoproni și Eduard Simion.

16 senatori cu funcții

Teodora Cernău și Anca Tomoioagă vor reprezenta Facultatea de Litere, în timp ce Facultatea de Medicină și Farmacie, căreia îi revin cele mai multe locuri din for, îi trimite în Senatul academic pe următorii: decanul Adrian Maghiar, prorectorița Mariana Mureșan, Simona Bungău, Ovidiu Frățilă, Ovidiu-Laurean Pop, Anca Porumb, Luminița Vaida, Ovidiu Burtă, Alin Bodog, Bogdan Feder, Narcis Vîlceanu.

De la Facultatea de Protecția Mediului au fost votați senatori Radu Breja, Gabriel Cheregi, Andra Lazăr și Cristina Maerescu (decana facultății), iar de la Informatică și Științe Eugen Macocian (decan), Aurel Căuș (actualul președinte al Senatului) și Adriana Petruș.

Din Senatul UO vor mai face parte în următorii cinci ani Simona Bodog, Dana Gherai și Adrian Negrea (Facultatea de Științe Economice), Karla Barth (decana Facultății de Științe Socio-Umane), Cristina Florescu, Aurora Gavriș (ambele din aceeași facultate de SSU), Marius Țepelea (Facultatea de Teologie), respectiv Florica Orțan (Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic).

Dintre cei 47 de senatori aleși, 16 dețin în prezent funcții de conducere în Universitate: un prorector, șase decani, respectiv nouă prodecani și directori de departamente. Așa cum BIHOREANUL a arătat, 20 dintre candidații la Senatul academic au fost universitari cu funcții și, după cum se vede, aproape toți au și primit votul colegilor. Situația lor ar putea deveni astfel ingrată: din poziția de senatori, vor controla deciziile pe care tot ei le iau, în calitate de șefi.

În plus, în Senat au fost alese și rude ale unor șefi din Universitate, precum Simona Bungău - soția rectorului Constantin Bungău, Codruța Bendea - soția prorectorului Gabriel Bendea, ori Simona Bodog și Alin Bodog - soția, respectiv fratele prodecanului FMF, Florian Bodog.

Urmează alegerea președintelui

Senatul universitar încă în funcțiune va valida rezultatul alegerilor în cadrul unei ședințe programate pe 8 februarie. „Apoi, până la data de 14 februarie 2024, membrii aleși ai Senatului își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte al acestui for academic. Viitorul președinte al Senatului Universității din Oradea urmează să fie ales, din rândurile acestuia, la data de 29 februarie 2024”, a transmis Universitatea.

Pe de altă parte, miercuri, tot la Biblioteca Universității din Oradea, se va desfășura cel de-al doilea tur de scrutin, decisiv, pentru alegerea reprezentanților studenților în Senat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!