În ultima şedinţă, Senatul Universităţii a aprobat propunerea Consiliului de Administraţie privind stimularea personalului didactic pentru obţinerea de rezultate în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Concret, sugestia vizează recompensarea acelor cadre didactice care vor contribui la ierarhizarea superioară a domeniului în care lucrează, ceea ce va putea duce la clasificarea Universităţii într-o poziţie mai bună faţă de cea la care se află în prezent. Conform clasificării făcute anul trecut de Ministerul Educaţiei, prima de acest tip din România, Universitatea din Oradea este una de educaţie şi cercetare, având majoritatea domeniilor în categoria C. Scopul declarat al actualei conduceri a Universităţii este ca o mare parte din domenii să fie în categorii superioare, B sau A, şi ca instituţia să devină una de educaţie şi cercetare avansată.

"De exemplu, dacă domeniul Finanţe va urca într-o clasă superioară, acele cadre didactice care vor contribui la îmbunătăţirea calificativului vor primi în plus cu 30% din salariu. Acest lucru nu presupune nicio cheltuială, pentru că, dacă un domeniu creşte în ierarhie, primeşte automat mai multe fonduri de la bugetul de stat, iar Universitatea, cu cât are un calificativ general mai bun, cu atât va primi la rându-i mai mulţi bani", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, prorectorul responsabil cu managementul resurselor financiare, Ioan Gheorghe Ţară. Altfel spus, universitarii care vor face performanţă vor fi plătiţi exact din banii pe care îi vor aduce suplimentar Universităţii.

De asemenea, senatorii au mandatat conducerea Universităţii să caute soluţii pentru stoparea pierderilor financiare a unor elemente de patrimoniu deţinute. Concret, este vorba despre baza didactică şi de cercetare Gaudeamus de la Stâna de Vale, despre Tipografia Universităţii şi de Casa de Oaspeţi, care, la data de 30 aprilie, aveau un deficit însumat de 1,4 milioane lei.

"Vom analiza cheltuielile, nivelul tarifelor şi posibilitatea legală de a ne asocia cu societăţi comerciale, fundaţii sau asociaţii, pentru o gestionare eficientă", a precizat Ţară.