De ce ţi-e frică nu scapi, spune o vorbă din bătrâni, care i se aplică perfect şi rectorului Cornel Antal. După ce a condus Universitatea mai bine de 4 ani şi a fost votat de universitari pentru un al treilea mandat, a fost invalidat de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, deoarece însăşi candidatura sa a fost nelegală.

În aceste condiţii, Universitatea nu are de ales decât să reia alegerile, dar şi să-şi modifice propriile regulamente, căci Ministerul a obligat-o să permită înscrierea în competiţie a oricărui cadru didactic, indiferent de grad. În faţa acestei provocări, liderul sindical Gheorghe Ionescu, perdant luna trecută în faţa lui Antal, a şi anunţat că va încerca din nou să câştige rectoratul, la fel ca decanul Constantin Bungău, un apropiat al lui Cornel Antal. Socotelile celor doi s-ar putea, însă, să fie date peste cap, iar funcţia să revină unui alt universitar, care până acum a stat deoparte în "războiul greilor". Pentru că acum e momentul când oamenii valoroşi ar putea să-şi încerce şansa...

La loc comanda!

03 cornel antal.jpgZiua de 8 martie n-a fost una fericită pentru Cornel Antal (foto). Atunci a primit ordinul ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, care nu-l confirma pe funcţia cucerită în urma alegerilor din 8 februarie în faţa adversarului său Gheorghe Ionescu. Ministerul a considerat nelegală însăşi candidatura lui Antal, care a spus că vrea să fie rector pentru un "mandat provizoriu" de 3 ani şi 4 luni, dat fiind că Legea educaţiei prevede o durată a mandatului de 4 ani şi interzice ocuparea funcţiei pentru mai mult de 8 ani, iar el deja acumulase o vechime de 4 ani şi 8 luni. La vremea respectivă, Antal mizase pe faptul că legea nu reglementează explicit mandatul provizoriu, dar ministrul i-a replicat că, dacă legea nu-l reglementează, înseamnă că nici nu-l permite.

În faţa ordinului ministerial de invalidare, Antal a trebuit să se recunoască înfrânt, chiar dacă s-a mai scuzat că nu candidase de capul lui, ci avusese girul juriştilor Universităţii, care l-au asigurat că legea îi permitea un mandat parţial. Mai mult, Antal a dezvăluit că ar fi avut şi acceptul verbal al fostului ministru Daniel Funeriu care, în decembrie, îi dăduse undă verde. "Nu mi-a dat în scris, dar mi-a zis că pot candida", a pretins Antal după aflarea veştii privind neconfirmarea sa în funcţie.

Prieteni cu armele întoarse

03 Ioan Horga.jpgUnii universitari spun, însă, indirect, că Antal minte. "Înainte de a se încheia perioada de depunere a candidaturilor, ministrul Funeriu l-a descurajat şi i-a sugerat să susţină un alt candidat", a declarat pentru BIHOREANUL decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga (foto), care spune că ştie acest lucru chiar de la actualul rector. Fiindcă n-a ţinut cont de sugestie, Antal e acuzat acum, pe faţă, de unii colegi că a tărăgănat intenţionat alegerile, perturbând activitatea Universităţii, care putea avea deja un rector, nu să intre din nou în gura lumii, ca pe vremea clanului Maghiar.

Antal a fost criticat şi de membrii Consiliului de Administraţie al Universităţii (format din decani), pentru că a pus invalidarea sa pe seama fostului decan al Facultăţii de Mediu, Vasile Bara, despre care actualul rector a susţinut că este un  apropiat al ministrului Baba şi cu care el este în război de ani buni. "Eu i-am recomandat domnului profesor Antal să treacă povestea asta la capitolul "ghinionul vieţii lui" şi să fie mai reţinut în declaraţii pe care nu le poate proba şi care nu fac bine Universităţii în raport cu Ministerul", spune Horga, supărat că actualul rector a confundat instituţia cu propria feudă.

Reguli noi

Dincolo de scuzele şi acuzele lui Antal, Universitatea e nevoită acum să refacă alegerile. Ba mai mult, să schimbe şi regulile, căci Ministerul a cerut noului Senat al Universităţii, ales tot pe 8 februarie (şi din care fac parte preponderent cadre tinere neamestecate în scandaluri), să elimine regula ce permitea doar candidatura profesorilor universitari, nu şi a cadrelor didactice mai mici în grad.

03 Sorin Curila.jpgÎn toamna anului trecut, Ministerul aprobase regulamentul de alegeri, dar ulterior a descoperit limitarea şi a solicitat Universităţii să şi-l revizuiască în acest sens. "După ce-l vom actualiza, îl vom trimite din nou la Minister. Abia apoi vom stabili calendarul noilor alegeri", explică preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă (foto).

Drept urmare, neconfirmarea rectorului Antal, pe de-o parte, şi dreptul la candidatură deschis oricărui cadru didactic sau cercetător titular, pe de altă parte, dau Universităţii şansa să propulseze, în sfârşit, la conducere candidaţi tineri şi promiţători, apţi s-o rupă definitiv cu trecutul de "Sorbonică".

La vremuri noi, tot noi

03 Gheorghe Ionescu.jpgDeocamdată, însă, singurul care spune răspicat că va candida la rectorat este liderul sindical Gheorghe Ionescu (foto), cel care a fost şi singurul contracandidat al rectorului în funcţie, şi care consideră că prin invalidarea lui Antal i s-a făcut dreptate. Ce-i drept, Ionescu a găsit rapid un motiv să fie nemulţumit şi de următoarele alegeri. "Cum adică, să concurez eu cu asistenţi universitari? Nu e normal!", a răbufnit liderul sindical.

Dacă se va "bate" sau nu cu asistenţi, rămâne de văzut. Dar un contracandidat egal în grad aproape sigur va avea: decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică, Constantin Bungău, numit de Minister ordonator de credite, adică un soi de rector interimar, la propunerea Senatului, s-a hotărât să intre şi el în competiţie. "Nu pot spune cert, pentru că nimic nu poate fi sigur niciodată. Dar vizez să candidez", a recunoscut Bungău pentru BIHOREANUL.

Nu ar fi nicio surpriză, pentru că şi la alegerile din februarie Bungău anunţase că se gândeşte la o asemenea posibilitate. "O astfel de decizie nu o iei pentru că eşti un copil teribil, ci trebuie să ai în spate un sprijin al corpului profesoral. Şi nu ţi-e totuna cine te sprijină", spune el acum, deşi în iarnă se specula că Bungău era varianta a doua luată în calcul de Antal în eventualitatea că, înainte de alegeri, Ministerul îi va interzice să-şi depună candidatura chiar el.

Indecişii

03 Sanda Filip.jpgPe lângă Ionescu şi Bungău, mai sunt însă şi alţi universitari care se gândesc la rectorat. "Mă gândesc la această variantă, dar trebuie să mă gândesc bine", spune decanul Sanda Filip (foto). Apreciată de colegii de la Facultatea de Ştiinţe pentru activitatea din ultimii 8 ani, când aici s-au produs cele mai multe articole publicate în reviste de specialitate prestigioase, Sanda Filip e văzută ca un manager foarte competent, care ar putea să ducă şi Universitatea pe drumul cel bun.

De o reputaţie asemănătoare se bucură şi decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, Marcel Roşca, căruia colegii i-au propus să candideze, asigurându-l că-l vor sprijini total. "Nu vă place de mine, sau de ce vreţi să mă puneţi să candidez?", le-a răspuns Roşca, pe un ton glumeţ, refuzând propunerea lor. Pe undeva normal, căci viitorului rector nu-i va fi deloc uşor să descâlcească iţele rămase încă încurcate din epoca Maghiar şi să continue reforma începută de Antal.

Pe de altă parte, în Universitate se vorbeşte şi despre o posibilă dorinţă a decanului de la Medicină, reputatul urolog Gheorghe Bumbu, de a deveni rector spre final de carieră, dar acesta spune că nu are nici pe departe asemenea ambiţie.

Una peste alta, e cert că universitarii orădeni pot, prin implicarea sau neimplicarea lor, să demonstreze ce-şi doresc. Să lupte pentru propria Universitate, îndepărtând-o de ruşinosul trecut, ori să se complacă în mediocritate şi să se condamne la lipsa unei perspective mai bune. Căci, dacă privesc cu adevărat spre viitor, trebuie să îndrăznească. Iar norocul îi ajută doar pe cei temerari...


PRIMA SCHIMBARE
Senatul, cu tineri înainte!

Prima schimbare de fond din Universitatea Oradea s-a petrecut în Senat, forul de conducere colectivă care deţine adevărata putere în cadrul instituţiei, dat fiind că membrii săi stabilesc mandatul rectorului, indiferent cine este acesta. Mare parte din cei 57 de noi senatori aleşi luna trecută sunt universitari tineri, unii chiar necunoscuţi dincolo de mediul academic, excepţie facând doar Marcel Boloş (şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie), Andrei Luncan (fost arhitect şef al Primăriei), procurorul Radu Bodea, Lia Pop (fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice), medicii Florian Bodog şi Ovidiu Burtă. Printre senatorii mai puţin cunoscuţi la nivel local, dar cu real prestigiu ştiinţific, s-au remarcat Liviu Moldovan şi Cristian Grava (ambii de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Simona Dziţac (Inginerie Energetică şi Management Industrial), Ioan Constantin Ţarcă (tot de la IETI) ori Simona Vicaş (Facultatea de Protecţia Mediului).