Pentru că a plagiat mai multe lucrări ştiinţifice, profesorul Ioan Stanca a fost dat afară în şedinţa de luni, 18 iulie, a Senatului Universităţii din Oradea, la recomandarea comisiei de etică şi a comisiei de disciplină.

"Am primit sesizări de la mai multe universităţi din Europa cu privire la plagierea unor lucrări de către profesorul Ioan Stanca de la Facultatea de Ştiinţe. Unele părţi erau direct copy-paste", a povestit Cornel Antal miercuri, într-o conferinţă de presă.

Imediat după ce Universitatea a fost atenţionată în legătura cu practica lui Stanca, de un grup de cadre didactice din Varşovia, Comisia de etică s-a autosesizat, a verificat aspectele sesizate şi, în final, a propus Senatului desfacerea contractului de muncă al profesorului.

"Până de curând a fost în concediu medical dar, după ce s-a întors, a fost audiat de o comisie de disciplină, care a decis desfacerea contractului de muncă", a declarat rectorul, care se declară împotriva unor astfel de practici şi susţine că va lua întotdeauna cele mai dure măsuri.

Unviersitatea orădeană nu este, însă, consecventă în aplicarea cu fermitate a sancţiunilor. În 2003, fosta decană a Facultăţii de Textile şi Pielărie, Daniela Ionescu, a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 6 milioane de lei vechi şi la despăgubiri de 200 de milioane într-un proces de plagiat intentat de o profesoară a Facultăţii de Textile din Iaşi, Constanţa Comandar, care susţinea că Ionescu a copiat peste 80% din una dintre lucrările ei.

În 2007, cazul decăniţei a fost analizat de comisia de etică a Universităţii, care a propus demiterea ei din funcţie, furtul intelectual fiind una dintre cele mai grave încălcări ale deontologiei universitare. "Senatul Universităţii a respins cererea de demitere iar fapta s-a prescris pentru că cercetarea nu mai putea fi reluată devreme ce exista deja o decizie a comisiei de etică", a declarat rectorul Cornel Antal care a precizat că în anul 2007, Universitatea avea la conducere un alt Senat.