Într-un final, Universitatea din Oradea a primit de la Ministerul Educaţiei numărul de locuri bugetate pe care le poate şcolariza la studii de licenţă în anul universitar 2012-2013.

Prorectorul Universităţii din Oradea, Marcel Roşca, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că cele 15 facultăţi vor avea, în total, 1.523 de locuri bugetate, cu 92 mai puţine decât în precedentul an universitar.

"În plus, mai avem 27 de locuri dedicate cetăţenilor români de etnie romă, 10 pentru cetăţeni moldoveni cu diplomă de Bacalaureat obţinută în România şi 34 pentru cetăţeni străini de origine română cu diplomă de Bacalaureat obţinută în ţara ai cărei cetăţeni sunt", a precizat Roşca. Aceste 71 de locuri nu vor fi repartizate facultăţilor decât după ce respectivii candidaţi vor spune unde doresc să studieze.

Locurile bugetate au fost împărţite celor 15 facultăţi, distribuire ce a fost şi validată de Senatul universitar. Ca în fiecare an, cele mai multe locuri bugetate le va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, 177 la număr. La polul opus se află Facultatea de Teologie Ortodoxă, care va avea 43 de locuri bugetate.

De asemenea, la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii vor fi 76 de locuri bugetate, la Arte 73, la Geografie, Turism şi Sport 96, la Inginerie Energetică şi Management Industrial 108, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 151, la Inginerie Managerială şi Tehnologică 112, iar la Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării 80. Totodată, Facultatea de Litere va putea şcolariza 78 de studenţi bugetaţi, cea de Protecţia Mediului 138, cea de Ştiinţe 106, cea de Ştiinţe Economice 112, cea de Drept 53, iar cea de Ştiinţe Socio-Umane 120.

"Până luni, facultăţile au obligaţia să transmită repartizarea pe specializări", a precizat Roşca, adăugând că toate aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul Universităţii, la categoria Admitere 2012.

O noutate la admiterea din acest an la facultate este că absolvenţii de liceu care au învăţat în limba maternă, alta decât româna, şi au dat examen din limba respectivă şi la Bacalaureat, au dreptul să susţină examenul de admitere la facultate în această limbă.