Constantin Bungău rămâne rectorul Universităţii din Oradea! Conform numărătorii voturilor făcute de Biroul Electoral Universitar joi seară, Bungău a strâns 481 din voturile universitarilor orădeni, cu 39 de voturi mai multe decât contracandidatul său.

Bodog, niciun vot în plus

Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog, a primit 442 de voturi. Practic, el a adunat exact atâtea voturi câte a primit şi în primul tur de scrutin. BEU a mai constatat că două voturi au fost albe, iar 19 anulate.

Anunţul oficial l-a făcut la ora 19 preşedintele BEU, Ştefan Herchi. "Noul rector al Universităţii din Oradea este Constantin Bungău, cu 481 de voturi. Domnul Bodog Florian a luat 442 de voturi", a spus preşedintele BEU, mulţumindu-le apoi tuturor celor care s-au implicat în scrutin, pentru efort.

Rezultatul, care pentru mulţi reprezintă o surpriză, date fiind rezultatele de marţi, a fost primit în linişte de universitarii care se aflau în sala Bibliotecii. Imediat după finalizarea numărătorii, ei au început să dea telefoane, ca să anunţe rezultatele. Niciun universitar nu a aplaudat şi nu a dat dovezi evidente de bucurie, ba chiar din contră: majoritatea celor prezenţi în sală au părut dezamăgiţi de rezultat.

Mulţumiri pentru toţi

Nici unul dintre candidaţii la rectorat nu a fost prezent în sala Bibliotecii universitare, la anunţarea rezultatelor. Bungău era acasă şi, contactat de BIHOREANUL, s-a declarat, firesc, bucuros. "În primul rând, vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care m-au votat şi în acelaşi timp vreau să spun că voi ţine cont şi de părerea colegilor care nu m-au votat. Cu toţii împreună vreau să continuăm ceea ce am făcut bine, aşa cum mi-am propus şi în planul managerial, astfel încât Universitatea noastră să crească în continuare", a declarat rectorul.

Întrebat când îşi va anunţa echipa de prorectori şi de decani, Bungău a spus că doar după ce Ministerul Educaţiei îl va confirma pe funcţia de rector. Rezultatul scrutinului de joi urmează să fie validat în şedinţa de Senat universitar, iar apoi transmis Ministerului. "Primul meu mandat expiră pe data de 4 mai şi probabil că în săptămâna imediat după Paşti o să înceapă desemnarea prorectorilor. Apoi se va desfăşura concursul pentru decanii facultăţilor", a spus Constantin Bungău.

Cât despre acuzele contracandidatului său, Florian Bodog, care a susţinut într-o postare făcută miercuri seară pe blogul personal că alegerea lui Bungău ca rector ar însemna continuarea declinului pentru Universitate, câştigătorul scrutinului susţine că în Universitate nu se poate vorbi de declin. "Din contră, a fost o evoluţie, că altfel nu cred că aş fi primit atâtea voturi. Sigur, evoluţia a fost cu eforturi ale cadrelor didactice şi aceste eforturi până la urmă s-au resimţit în numărul de voturi pe care le-am primit acum, mai puţine cu aproape 100 decât acum patru ani", a mai spus rectorul.

Bucurie pentru bucurie

Vestea că a pierdut alegerile l-a prins pe decanul FMF la conferinţa susţinută de academicianul Ovidiu Bojor la Primăria Oradea. De altfel, la debutul evenimentului, la ora 18, Bodog era cu zâmbetul pe buze, dar după o oră a ieşit precipitat din sala mare a Primăriei.

"Domnul academician Bojor ne-a spus că trebuie să învăţăm să ne bucurăm de bucuria celorlaţi. Aşa că şi eu mă bucur şi îl felicit pe domnul profesor Bungău pentru câştigarea alegerilor", a declarat Bodog pentru BIHOREANUL. Decanul FMF le-a mulţumit şi susţinătorilor săi. "Viaţa merge înainte", a mai spus Bodog.

Întrebat dacă ia în calcul să participe la concursul pentru decanatul FMF pe care Bungău îl va organiza, Florian Bodog a spus că va lua o decizie doar după ce se va consulta cu colegii din consiliul facultăţii. Asta chiar dacă, înainte de alegerile de joi, l-a acuzat pe Bungău de declinul Universităţii. "Nu schimbă cu nimic colaborarea noastră", a mai spus Bodog.