Începând de marţi dimineaţă, Universitatea din Oradea are un nou prorector responsabil de managementul cercetării şi relaţii internaţionale: profesorul Eugen-Victor Macocian (foto), până acum director al Departamentului de Fizică. Funcţia a rămas disponibilă după ce istoricul Sorin Şipoş şi-a dat demisia, invocând "motive obiective şi subiective".  

În şedinţa de luni a Senatului universitar, rectorul Constantin Bungău l-a prezentat pe Macocian forului executiv, consultându-i astfel pe senatori cu privire la propunerea sa. "L-am propus pentru că are abilităţile care îi permit să continue ce a început colegul Şipoş, are experienţă şi expertiză", a declarat, luni, Bungău pentru BIHOREANUL.

Cum niciun senator al Universităţii n-a avut nicio obiecţie în privinţa noului prorector, de marţi Macocian va ocupa biroul lăsat gol de Şipoş. Totodată, el va renunţa la funcţia de director de departament, incompatibilă cu cea de prorector.

În vârstă de 50 de ani, Macocian este absolvent al Universităţii Bucureşti, luându-şi doctoratul în fizică la Universitatea Babeş-Bolyai. Este cadru didactic al Universităţii din Oradea din 1991, iar departamentul de Fizică îl conduce din 2004.