Într-o conferinţă de presă susţinută joi, ordonatorul de credite al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a vorbit despre ceea ce a caracterizat ca fiind "o parte mai puţin bună" a instituţiei. Mai precis, despre hotărârea Consiliului Naţional de Etică care obligă Universitatea să o dea afară pe conferenţiarul universitar Daniela Ionescu, deoarece, din 2001, de când aceasta a fost condamnată penal pentru plagiat.

Numai că, pe cât de simplă pare decizia Consiliului, pe atât de complicată e aplicarea ei. "Legea Educaţiei prevede, la articolul 326, că sancţiunile stabilite de Consiliul Naţional de Etică se iau în 30 de zile de la emiterea hotărârii. Hotărârea aceasta a fost emisă pe 6 februarie", a declarat Bungău.

Totuşi, la Universitatea din Oradea decizia a ajuns doar o lună şi ceva mai târziu. "A ajuns în plic închis în 12 martie la Comisia de Etică, ei fiindu-i adresată. Comisia s-a întrunit în şedinţă în luna martie, iar la mine personal decizia a ajuns pe 3 aprilie. Atunci am dispus oficiului juridic să o pună în aplicare", a precizat Bungău.

Practic, juriştii Universităţii au fost puşi în situaţia de a respecta o hotărâre doar dacă încălcă legea. Drept urmare, Bungău a decis să ceară un răspuns de mai sus. "Am cerut Ministerului Educaţiei un punct de vedere, să ne spună cum să procedăm", a precizat ordonatorul de credite al Universităţii.

Astfel, cel puţin până când Ministerul nu se va pronunţa, Daniela Ionescu rămâne cadru didactic al Universităţii. Consiliul de Etică a mai cerut, prin aceeaşi hotărâre, şi să i se retragă titlurile universitare şi cartea dovedită de instanţă că a fost plagiată.

Citeşte mai multe despre cazul Danielei Ionescu din articolul "Universitatea din Oradea o dă afară pe soţia unui candidat la rectorat, pentru plagiat"