Universitatea din Bucureşti (UB) va trimite din nou Ministerului Educaţiei o solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta, o cerere similară fiind transmisă şi în 2012, când comisia politică de la Educaţie nu a validat verdictul de plagiat dat de Comisia de Etică a UB, scrie gandul.info.

Întrebat de plagiatul lui Victor Ponta, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat marţi, că nu a fost contactat de Universitatea Bucureşti cu acest caz. "Nu m-a contactat Universitatea Bucureşti. Cu siguranţă, după ce voi termina bugetul, voi lua şi voi discuta toate priorităţile", a spus Curaj.

În acest context, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, pentru Mediafax, că îi va trimite şi ministrului Adrian Curaj solicitarea, pe care a mai trimis-o la Ministerul Educaţiei, prin care se solicită retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, după ce Comisia de Etică din UB a stabilit că fostul premier a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată.

În decembrie 2014, Universitatea din Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care solicita dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituţiei de învăţământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Victor Ponta, care atunci ocupa funcţia de premier, arăta, într-un mesaj postat pe Facebook, că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii din Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003. Ponta preciza că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credinţă în argumentele sale la momentul apariţiei contestării şi nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. El menţiona că, după ce va părăsi viaţa politică, îşi doreşte să iniţieze un nou demers doctoral, "respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment".

Cum s-a rezolvat dosarul de plagiat al lui Ponta

Un întreg mecanism s-a pus în mişcare imediat ce au apărut, pe 18 iunie 2012, în Revista Nature, primele dovezi ale plagiatului în teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată "Curtea Penală Internaţională" şi în care sunt reproduse părţi consistente din lucrările specialiştiilor în drept Dumitru Diaconu, Vasile Creţu şi Ion Diaconu.

Prima intervenţie a avut loc la doar 11 zile de izbucnirea scandalului când, exact în ziua primului verdict de plagiat dat de Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul la acea dată a fost practic desfiinţat, prin ordin de ministru.

CNATDCU a propus, pe 29 iunie 2012, Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor a lui Victor Ponta după ce a constat că într-o lucrare de 307 de pagini, 85 erau copiate. 

În aceeaşi zi în Monitorul Oficial a fost publicat un Ordin al ministrului Educaţiei, Liviu Pop la acea vreme, prin care se modifică regulamentul CNATDCU, fiind eliminate prevederile referitoare la propunerile făcute de Consiliu în ceea ce priveşte retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a retragerii titlului de doctor. De asemenea, a fost abrogată şi prevederea conform căreia dacă se constată că o teză de doctorat nu respectă "standardele de calitate sau de etică profesională, inclusiv asigurarea originalităţii conţinutului", conducătorul de doctorat răspunde solidar împreună cu autorul tezei de doctorat, riscând pierderea calităţii de conducător de doctorat sau de doctor. În plus, din noul ordin al ministrului Educaţiei lipseau prevederile referitoare la faptul că "orice persoană, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza în scris (...) Consiliul general CNATDCU cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia". Sesizarea ar fi trebuit să fie soluţionată în termen de 60 de zile.

Mai mult, a fost mărit numărul membrilor Consiliului General al CNATDCU la maximum 45, faţă de maximum 21. 

Premierul Victor Ponta a calificat decizia de plagiat drept "execuţie mafiotă", iar ministul Pop a apreciat că nu ţine de competenta Consiliului o decizie aceasta căzând, potrivit legii, Consiliului Naţional de Etică (CNE), organism consultativ care funcţionează pe lângă Ministerul Educaţiei şi care propune ministrului retragerea titlurilor acdemice.

În timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, CNE s-a pronunţat, pe 19 iulie 2012, absolvindu-l de orice vină pe premier, susţinând că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.