Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mihaela Răileanu, a declarat marţi pentru BIHOREANUL că evaluarea instituţională a Universităţii din Oradea, începută în luna martie, s-a finalizat. Calificativul primit de universitatea de stat este "încredere". "Rezultatul a fost comunicat, va apărea şi pe site-ul ARACIS după şedinţa de Consiliu din 25 iulie", a declarat Răileanu.

Potrivit procedurii ARACIS, calificativul "încredere" se acordă dacă se constată că sunt îndeplinite cerinţele normative obligatorii referitoare la calitatea personalului didactic şi cele referitoare la baza materială, însă la un număr limitat de standarde de calitate indicatorii de performanţă nu sunt realizaţi la nivelul minim.

"Prin propunerea acestui calificativ, comisiile de experţi evaluatori apreciază că există posibilitatea ca într-un interval de timp de un an activitatea educaţională să poată atinge nivelul standardelor în vigoare, pe baza unui plan de măsuri la nivel instituţional", se mai arată în ghidul de procedură al ARACIS.

Calificativul primit acum de Universitatea din Oradea este mai bun decât cel de la precedenta evaluare din 2007, când instituţia a fost notată cu "încredere limitată". De altfel, rectorul Cornel Antal a declarat de mai multe ori că îmbunătăţirea acestui calificativ este o preocupare a sa.

Totuşi, calificativul dat de ARACIS îşi pierde relevanţa, întrucât criteriile de clasificare şi finanţare a universităţilor s-au schimbat între timp: vor fi universităţi de educaţie, care vor avea dreptul să organizeze doar studii de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare, care vor organiza şi masterate, şi universităţi de educaţie şi cercetare avansată, care pot face şi doctorate.

Rectorul Cornel Antal nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia, însă cel mai probabil va face declaraţii pe această temă miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.