Pentru că rădăcinile unui platan din campusul Universităţii erau uscate şi exista riscul ca pomul să cadă peste pavilionul C, conducerea Universităţii din Oradea a apelat la firma de salubritate RER Ecologic pentru a-l tăia. De asemenea, operatorului i s-a cerut să toaleteze alţi doi platani din campus, ale căror vârfuri afectau acoperişul aceluiaşi pavilion.

Totuşi, pentru aceste activităţi, era necesar un aviz de mediu al Primăriei, aşa cum prevede Hotărârea de Consiliu Local 429 din 28 mai 2009, aviz pe care conducerea Universităţii nu l-a avut.

"Universitatea din Oradea a chemat operatorul tocmai pentru a îndruma asupra modalităţii. Faptul că noi nu am ştiut de acea hotărâre nu ne absolvă de vină. Dar nici operatorul nu trebuia să efectueze lucrările dacă a văzut că nu avem aviz", a explicat pentru BIHOREANUL Olimpia Popoviciu, purtătoarea de cuvânt a Universităţii.

De asemenea, şi prorectorul Iacob Hanţiu spune că vina este împărţită între Serviciul Administrativ al Universităţii şi RER. "Nu trebuia nici să se ordone lucrarea, nici să se apuce de muncă, până când nu aveam aviz. Acum îl avem, a venit de la Primărie", a precizat Hanţiu pentru BIHOREANUL. Acesta a mai spus că aceste situaţii nu se vor mai întâmpla, deoarece conducerea Universităţii a stabilit formarea unei comisii care să se ocupe de parcul deondrologic.

Avizarea la două zile după tăierea crengilor nu a absolvit Universitatea de vină, însă. Un echipaj al Poliţiei Comunitare s-a deplasat la faţa locului joi înainte de prânz şi a amendat instituţia cu 2.000 de lei.

Pe de altă parte, tăierea copacilor i-a stârnit şi pe ecologiştii orădeni. "Considerăm impardonabil faptul că a fost defrişat un arbore din specia platan în vârstă de aproximativ 90 de ani, iar alţi doi copaci din aceeaşi specie au fost sluţiţi, aproape de defrişare, în curtea Universităţii Oradea. Este trist că acest lucru s-a întâmplat într-un loc unde ar fi trebuit să fie mai abitir ocrotiţi, iar modul în care s-a făcut "execuţia" ne îngrijorează. Înfierăm, totodată, acest mod barbar de acţiune, sperând că va rămâne un caz izolat", se arată într-un comunicat remis de Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni".

Prorectorul Hanţiu spune însă că pe primul loc stă siguranţa studenţilor. "Dacă nu tăiem şi se întâmplă, Doamne fereşte, o nenorocire, suntem de vină. Dacă tăiem, iar suntem de vină...", a comentat Hanţiu.