Universităţile de stat din toată ţara ar putea primi bani de la administraţiile publice locale. Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că dezbate cu colegii din Guvern această posibilitate, fără să ofere însă detalii despre cum s-ar face, concret, această finanţare.

"Să vedem dacă în perioada aceasta scurtă putem face modificările necesare ca administraţia locală să poată finanţa universităţile de stat. Eu cred că universităţile joacă un rol fantastic în comunitate, aduc dinamică multă, foarte mulţi studenţi, oameni care produc şi în urma cărora, prin taxare, comunitatea are resurse suplimentare", a declarat Curaj, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Oradea.

Ministrul a dat exemplul Oradiei, care are un parc tehnologic şi unde este nevoie de specialişti în această direcţie. "Uneori resursele nu sunt suficiente la nivel de universitate, poate împreună administraţia locală cu Universitatea ar putea să facă cu adevărat diferenţa", a spus Adrian Curaj.

În aceeaşi conferinţă, ministrul Educaţiei a precizat că joi dimineaţa a făcut o vizită la Universitatea din Oradea, pe care a mai văzut-o în urmă cu doi ani şi unde acum a găsit "un spaţiu de transformare deosebit". "Am toată încrederea că lucrurile se întâmplă bine aici", a spus Curaj.

Pe de altă parte, insistând că pune preţ pe transparenţă, oficialul a anunţat că pe site-ul Ministerului Educaţiei se regăsesc acum lista şcolilor doctorale din ţară şi a conducătorilor de doctorat. "Aţi văzut până acum o astfel de listă? Eu nu", a spus ministrul. Totodată, Curaj a lăudat toate universităţile româneşti, arătând că sunt puternice.