Ministerul Educaţiei a cerut fiecărei universităţi din ţară, printr-un Ordin al ministrului, să înfiinţeze un nou organism, Colegiul de Onoare. "Acesta are sarcina de a fi organismul căruia i se adresează un cadru didactic sancţionat", a explicat rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Orice cadru didactic universitar sancţionat de Senatul Universităţii va putea să conteste sancţiunea la colegiul nou-înfiinţat, care are dreptul de a anula sancţiunea sau de a o menţine.

Din Colegiul de Onoare al Universităţii din Oradea fac parte rectorul, preşedintele de sindicat, Gheorghe Ionescu, şi cinci cadre didactice: Corneliu Durgheu (fost decan al Facultăţii de Arte Vizuale), Cornel Domuţa (secretarul ştiinţific al Facultăţii de Protecţia Mediului), Mircea Bălaj (profesor al Facultăţii de Ştiinţe), Nicu Dumitraşcu (decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă) şi Mircea Pop (şef de catedră în cadrul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică).

Ordinul Ministerului datează din martie 2009, însă Senatul Universităţii a aprobat componenţa Colegiului abia în şedinţa de luni, 3 mai. "Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial abia în luna iunie, iar noi n-am aflat chiar imediat de el. Apoi a urmat procesul de propunere a cadrelor didactice care să fie membre ale Colegiului, facultăţile au răspuns cu întârziere, iar unele dintre ele au făcut propuneri de asistenţi. A trebuit să reluăm, pentru că nu putea fi judecat un profesor de un asistent. În plus, ordinul s-a suprapus cu alte proceduri mai urgente, precum elaborarea bugetelor", a explicat motivul amânării rectorul Cornel Antal.