Ziua de joi a fost una de sărbătoare la Universitatea din Oradea. Din multitudinea de proiecte europene pe care le derulează cele 15 facultăţi şi pentru a căror susţinere Universitatea s-a şi împrumutat de la bănci, unul şi-a arătat roadele, dovedindu-se de-a dreptul benefic pentru instituţie.

Atât pentru că a dus la reabilitarea completă a unei clădiri abandonate şi dărăpănate din rândul celor care au aparţinut Armatei, cât şi pentru că le oferă profesorilor şi studenţilor Universităţii 4 laboratoare nou-nouţe, dotate cu aparatură modernă.

Finalizarea proiectului "Creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică", derulat de Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei prin managerul de proiect Francisc-Ioan Hathazi, a fost marcată joi, printr-o festivitate la care au luat parte zeci de cadre didactice şi studenţi, îndeosebi de la facultatea cu pricina.

Reţele pentru campus

"Acest proiect promite foarte multă cercetare la nivelul anului 2015", a spus rectorul Constantin Bungău, în deschiderea evenimentului. Bungău şi-a lăudat colegii pentru munca depusă, dar mai cu seamă pentru rezultatele concrete pe care le lasă Universităţii. "Am ţinut ca acest proiect să fie în această locaţie (n.r. una din clădirile cele mai îndepărtate din campusul B, aflat vizavi de campusul central) dintr-un motiv simplu: am gândit să aducem facilităţile în acest campus, cu banii din proiect", a precizat rectorul.

Mai precis, proiectul s-a derulat într-una din ultimele clădiri din şirul de construcţii care au aparţinut Armatei şi pe care Consiliul Judeţean, pe vremea când era condus de Radu Ţîrle, le-a trecut în proprietatea Universităţii, condusă atunci de rectorul Cornel Antal, prezent şi el la evenimentul de joi. Această zonă a campusului are acum reţelele de utilităţi trase, aşa că Universităţii îi va fi mai uşor să reabiliteze şi restul clădirilor, aflate într-o avansată stare de degradare.

Tehnică fixă şi mobilă

Hathazi a făcut apoi o prezentare a proiectului în valoare de 7 milioane de lei, fără TVA. Din această sumă, 4,7 milioane de lei au reprezentat cheltuielile cu aparatura necesară dotării a 4 laboratoare nou înfiinţate: Laborator de Cercetare Supraconductori şi Sisteme Supraconductoare, Laborator Cercetare Tehnologii cu Microunde şi Procese Inovative, Laborator Cercetare Aparatură Electrică, Sisteme de Ventilaţie şi Tehnica Frigului şi Laborator de Cercetare Softuri Specifice Aplicaţiilor Inginereşti.

În cadrul acestor laboratoare, universitarii au achiziţionat şi un laborator mobil de decontaminare a solurilor impregnate cu diferite substanţe chimice, folositor, de pildă, în cazul solurilor contaminate de exploatările miniere.

"Ne-am dorit aceste echipamente şi am ţinut să le avem. Nu am distribuit sumele rămase de la achiziţii de proiecte în alte părţi, ci doar în noi achiziţii", a precizat Hathazi. Managerul a mai spus că pentru lucrările de construcţii, care de fapt au presupus reabilitarea din temelii a clădirii, proiectul a prevăzut suma de 1,3 milioane de lei.

Noile laboratoare vor fi folosite atât de cadrele didactice ale Universităţii, cât şi de studenţi, îndeosebi de masteranzi şi doctoranzi, care acum au la dispoziţie infrastructura de ultimă oră necesară cercetării.

Vizibil mândru de proiect, rectorul Constantin Bungău a mai precizat că săptămâna viitoare universitarii şi partenerii lor vor fi invitaţi la o festivitate similară, în cadrul căreia se vor inaugura alte laboratoare de cercetare create şi dotate cu bani europeni.