Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Gheorghe Bumbu, împreună cu rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, au tăiat, joi, panglica primei biobaze din cadrul Universităţii. Situată pe strada Pitagora nr. 3, în nişte clădiri ce aparţin Universităţii, biobaza este un centru de cercetări experimentale pentru animale mici, precum şobolanii, şi mijlocii, precum caprele sau oile.

Noua bază are o sală de studiu, o bibliotecă ce conţine cărţile şi manualele Centrului de Cercetări Medicale de Înaltă Performanţă din cadrul FMF Oradea, o sală de vaccinare şi de experimentare a animalelor, dar şi o sală unde sunt crescuţi 200 de şobolani. "Sunt din rasa Whistar, cea mai propice pentru simularea patologiei umane. Îi creştem, îi multiplicăm şi când au greutatea potrivită îi folosim", a explicat Ligia Burtă, directoarea biobazei. Burtă a mai precizat că o parte din aparatura necesară sălii de inoculare şi experimentare a fost donată de medicul chirurg Mircea Pop. "Mulţi colegi au cumpărat, benevol, diferite obiecte de care avem nevoie", a mai spus directoarea.

Nici ea, nici decanul Bumbu nu au putut să precizeze însă cât a costat noul centru de experimentare. "A fost un efort financiar substanţial din partea Universităţii", a precizat Bumbu.

De asemenea, rectorul Cornel Antal a declarat că se bucură să vadă că "Facultatea de Medicină şi Farmacie a fost revoluţionată în ultimul an".

Biobaza va fi folosită, începând din anul universitar următor, de cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Medicină, dar şi de cei ai Facultăţilor de Protecţia Mediului şi Ştiinţe.