"Avem cu ce merge la luptă!", a glumit rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, când a prezentat presei steagul instituţiei, aprobat de Senatul Universităţii în şedinţa de luni.

Realizat de unul dintre profesorii Facultăţii de Arte Vizuale, Adrian Samoilă, steagul Universităţii din Oradea are două registre orizontale, unul gri-argintiu, altul albastru. La mijloc, drapelul are stema Universităţii. "Ne va reprezenta atât acasă, la Oradea, cât şi peste hotare", a spus Samoilă. Acesta a explicat şi de ce a propus Senatului aceste culori: albastrul semnifică serenitatea, liniştea, introspecţia, contemplarea şi seriozitatea, în timp ce, în întreaga lume, gri-argintiul este culoarea specifică activităţii de cercetare.

Necesitatea steagului era impusă de Carta Universităţii, care stabileşte la capitolul 2, articolul 2, că identitatea instituţiei se stabileşte prin emblemă, sigiliu, drapel şi ţinută de ceremonie. "În plus, exista nevoia unui element de coeziune între cadrele didactice, studenţi, în întreaga comunitate din Universitate", a precizat Samoilă.

Steagul va fi arborat la toate structurile Universităţii, adică la facultăţi şi centrele din subordine. În plus, el va fi vizibil şi pe birourile din interiorul instituţiei, în sălile de protocol şi de festivităţi.