Pentru că facturile de energie electrică au ajuns la niveluri record, Universitatea din Oradea caută să își producă necesarul de energie din surse regenerabile.

„Ultima factură care a venit, pentru septembrie și octombrie, este de 769.000 lei, numai pentru energia electrică. N-am stat numai să ne uităm la factură, ne-am gândit că acest lucru se va întâmpla”, a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, într-o conferință de presă.

Prin mai multe proiecte, pe clădirile din campusul central au fost montate panouri fotovoltaice care produc în total 60 kilowați de energie electrică.

„Urmează ca până în februarie să montăm încă cel puțin 250 kilowați pe clădirile eligibile și probabil până la sfârșitul anului următor să montăm și pe alte clădiri pe care Universitatea le are în oraș, în campusul Magheru și Delavrancea. Clădirea de la Medicină nu este eligibilă, pentru că este o clădire de patrimoniu și probabil va intra în reabilitare”, a mai spus Bungău.

Chiar dacă facturile de electricitate sunt ridicate, rectorul nici nu ia în calcul să restricționeze accesul studenților în facultăți, așa cum s-a întâmplat în alte universități din țară, unde, din rațiuni economice, cursurile au fost mutate pe internet.

„Nu vom lua măsuri să nu venim în campus, campusul va fi deschis tot timpul, și căminele la fel. Avem posibilitatea să reducem costurile prin implementarea tehnologiei regenerabile și sper să ajungem la valori pe care să le suportăm”, a mai spus rectorul Universității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!