Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) a lansat ediţia 2010 a Topului Integrităţii Universităţilor Publice. Dacă în 2009 Universitatea din Oradea a primit din partea CUC o singură stea, anul acesta instituţia orădeană a primit două stele, situându-se pe locul 30 din 42 de universităţi.

Spre deosebire de anul trecut, CUC n-a mai făcut un raport pentru fiecare universitate în parte, astfel că Universitatea din Oradea nu este pomenită decât în topul propriu zis. La modul general, raportul spune că "universităţile din România au evoluat mai ales la capitolul transparenţă şi prezenţă online", dar şi că "plagiatul rămâne în continuare o practică foarte răspândită şi la studenţi şi la cadre didactice".

Rectorul orădean, Cornel Antal, consideră cotarea cu două stele drept un lucru bun. "Totuşi, deşi CUC a promis că evaluarea din acest an va ţine cont doar de realizările de la ultima evaluare, din păcate şi în acest an am fost depunctaţi pentru greşelile din trecut. Ca o completare, considerăm noi, evaluările relevante sunt cele realizate de organisme specializate şi acreditate (ARACIS, CNCSIS etc.) după metodologii şi criterii transparente şi de către specialişti", a declarat Antal.

La fel ca Universitatea din Oradea, au mai primit 2 stele Universităţile Politehnice din Bucureşti şi Timişoara, Universitatea Ovidius şi cea Maritimă din Constanţa, Universitatea din Piteşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca şi Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

În topul clasamentului se află Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, urmată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca şi de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.