Arestată preventiv de Tribunalul Bihor, conferenţiarul Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea are contractul de muncă suspendat, dar va fi anchetată pe linie academică abia după ce ancheta penală se va finaliza.

"I-am suspendat contractul individual de muncă şi răspundem solicitărilor organelor de anchetă de a pune la dispoziţie documente. Comisia de Etică o va cerceta însă abia la finalizarea anchetei penale", a declarat rectorul Constantin Bungău pentru BIHOREANUL.

Totodată, studenţii care o aveau ca îndrumător au fost repartizaţi altor cadre didactice din Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Banciu a fost prinsă în flagrant, într-o acţiune a poliţiştilor DGA Bihor şi coordonată de un procuror de la Parchetul Bihor, pe 15 ianuarie, în timp ce lua şpagă de la studenţi de-ai ei cărora se oferise să le vândă lucrările pentru examenele de licenţă. Potrivit anchetatorilor, doar în ultimele luni, Banciu ar fi "vândut" 3 lucrări de licenţă, pentru care a pretins în total 800 euro şi a încasat 500 euro şi a ajuns în atenţia procurorilor în urma unui denunţ formulat de una dintre cliente. Conferenţiarul îi promisese acestuia inclusiv că va interveni pe lângă un membru al comisiei de examen, pentru ca studenta respectivă să promoveze examenul în sesiunea din vară.

Precedentul Romanul

Cazul Banciu nu este singular la Universitatea din Oradea. Pe 26 ianuarie 2014, prodecanul de atunci al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, doctorul Constantin Romanul, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la două studente ca să le promoveze la examenul de la disciplina la care el era titular ca profesor universitar.

Ancheta procurorilor a scos la iveală că Romanul dezvoltase o adevărată industrie, cunoscută şi transmisă de la o generaţie de studenţi la alta, iar procedura era simplă. Banii se puneau într-un plic şi trebuiau duşi la cabinetul medicului de la Spitalul Judeţean, în săptămâna dinaintea examenului, dimineaţa între 7.00 şi 7.30.

Tribunalul Satu Mare l-a condamnat, în luna aprilie a anului trecut, la doi ani de închisoare cu suspendare, sentinţă menţinută ulterior şi de Curtea de Apel Oradea.

Pe linie universitară, Romanul n-a mai fost anchetat, pentru că între timp s-a pensionat.