La cererea decanilor de la facultăţile de Teologie Ortodoxă, Dumitru Megheşan, şi Arte, Corina Andor, senatorii Universităţii din Oradea au decis, luni, să desfiinţeze trei programe de studii de licenţă.

Cele trei specializări care vor dispărea din oferta de admitere a Universităţii sunt Asistenţă Socială, Arte plastice (sculptură) şi Conservare şi restaurare. Desfiinţarea acestor programe este justificată, dat fiind că la concursul de admitere din ultimii ani, acestea n-au avut candidaţi. De altfel, după cum a arătat inclusiv decanul Megheşan în adresa transmisă Senatului, în ultimii trei ani pentru specializarea Asistenţă socială nu s-a reuşit constituirea nici măcar a unei singure grupe de studiu.

În aceeaşi şedinţă, senatorii au mai aprobat protocolul de colaborare cu Primăria Oradea, prin care Universitatea şi municipalitatea vor să amenajeze un campus integrat în toată zona cuprinsă între malul pârâului Peţea şi cimitirul Rulikowsky. Protocolul a fost aprobat de Consiliul Local Oradea şi mai avea nevoie de girul forului legislativ al Universităţii. Totodată, pentru amenajarea campusului, este necesară relocarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, care funcţionează vizavi de Universitate. Comandantul IJJ, Petru Lung, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că este de acord cu relocarea cu o singură condiţie: ca jandarmii să primească la schimb un sediu nou şi mobilat.

De asemenea, senatorii Universităţii şi-au mai dat acordul pentru ca 33 de studenţi orădeni să primească burse de performanţă, în cuantum de 450 de lei pe lună, timp de zece luni, pentru rezultate foarte bune obţinute în cercetare sau activităţi sportive, respectiv artistice, dar şi pentru ca un conferenţiar de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Simona Stanciu, să fie cercetată disciplinar, pe motiv că absentează nemotivat din facultate.