Universitatea din Oradea aspiră să ofere cât mai multe servicii digitalizate. Cu finanţare de la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (instituţie din subordinea Ministerului Educaţiei), Universitatea a dat startul unui proiect menit să consolideze o cultură a calităţii activităţilor didactice prin digitalizare şi respectarea deontologiei academice.

Totul online

Livia Bandici, directoarea Departamentului pentru Asigurarea Calităţii din Universitate, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul în valoare de peste 323.000 de lei vizează susţinerea calităţii învăţământului superior, prin digitalizarea unor instrumente de lucru şi aplicarea în mod pro-activ a principiilor şi normelor ce vizează deontologia academică.

Concret, Universitatea vrea să devină "digital-friendly" prin dezvoltarea a patru module sau platforme online, unde studenţii vor putea să spună cât de satisfăcuţi sunt cu privire la procesul educaţional şi serviciile administrative oferite de UO, vor putea să se înscrie la studii şi vor afla ce obligaţii financiare au faţă de facultatea la care învaţă.

De asemenea, proiectul urmăreşte şi continuarea digitalizării activităţilor didactice prin Moodle, aplicaţia prin care universitarii predau de la distanţă.

Centru pentru asigurarea calităţii

Tot prin acest proiect, în Universitate se va crea un Centru de excelenţă în managementul universitar al calităţii (CExMUC), care va sprijini universitarii să-şi îmbunătăţească calitatea activităţilor. Aici, universitari cu experienţă în evaluarea calităţii îşi vor ajuta colegii să respecte aceste norme.  

"Când vorbim de calitate la Universitate, trebuie să înţelegem cu toţii că nu poate să existe un rezultat bun, adică absolvenţi cu care să ne mândrim, livrări de transfer tehnologic, livrări de ştiinţă către mediul economic - ca să iau în considerare doar cele două importante livrări -, dacă în spate nu sunt mecanisme complete, un management eficient. Proceduri şi regulamente scrise bine nu sunt suficiente, ci trebuie şi aplicate eficient", a explicat rectorul Constantin Bungău rolul acestui centru.