Universitarii orădeni au cu ce se mândri: instituţia de învăţământ superior a intrat într-un club select european, adică într-o alianţă cu alte 8 universităţi din tot atâtea ţări, comunitate ce a atras o finanţare de 14,4 milioane de euro de la Agenţia Europeană pentru Educaţie şi Cultură. Din toată România, doar UO şi Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi au intrat în asemenea alianţe.

"O victorie esenţială"

Agenţia Europeană pentru Educaţie şi Cultură (EACEA) a lansat un apel de proiecte la care au aspirat 31 de universităţi şi consorţii academice europene. În final, au fost selectate doar patru alianţe universitare, printre care şi EU GREEN, antantă din care face parte şi Universitatea din Oradea.

"Aş spune că este o victorie esenţială pentru noi. Am urcat în trenul către Europa. Toate universităţile mari din România fac parte din astfel de alianţe academice. În rândurile celor patru consorţii universitare care au primit finanţare europeană, mai e o singură instituţie de învăţământ superior din România, şi anume, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi. Prezenţa Universităţii din Oradea în această alianţă universitară este cu atât mai importantă cu cât acum, în România, se gândeşte modificarea legislaţiei cu privire la recunoaşterea diplomelor comune europene", a explicat prorectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Anca Dodescu, citată într-un comunicat al instituţiei.

"Un hub de educaţie, cercetare şi inovare sustenabil!"

Din alianţa EU GREEN mai fac parte opt universităţi europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea Wroclaw de Mediu şi Ştiinţele Vieţii (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea D`Angers (Franţa), Universitatea Évora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Institutul de Tehnologie Carlow (Irlanda) şi Universitatea din Extremadura (Spania).

Scopul declarat al acestui consorţiu academic este să transforme universităţile membre în "universităţi ale viitorului".

"EU GREEN îşi propune să fie un hub de educaţie, cercetare şi inovare sustenabil care să acţioneze pentru a furniza soluţii la provocări locale sau regionale, soluţii apte pentru a fi multiplicate global".

Alianţa academică din care face parte şi Universitatea din Oradea propune un nou model de dezvoltare bazat pe: crearea unei noi generaţii de cetăţeni europeni, contribuţii la o mai bună integrare în muncă a tinerilor, întărirea dezvoltării regionale sustenabile, promovarea dezvoltării şi a competitivităţii, implementarea unei reale incluziuni sociale, adaptarea dezvoltării ştiinţifice la nevoile, în creştere, ale lumii, promovarea inovaţiei în digitalizare, susţinerea proceselor economice şi sociale "de calitate" în ceea ce priveşte redresarea şi rezilienţa post-pandemică", se mai arată în comunicat.

Felicitări de la vicepreşedintele Comisiei Europene

În următorii patru ani, EU GREEN va primi din partea EACEA 14,4 milioane de euro, bani care vor fi investiţi de cele nouă universităţi membre în proiecte de educaţie, cercetare, internaţionalizare, acces, diversitate şi incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile şi sănătoase.

Selecţia alianţelor câştigătoare a fost anunţată şi pe site-ul Comisiei Europene, comunicatul precizând că cele 4 alianţe selectate acum se alătură altor 24 alese în 2020 pentru a continua proiecte în programul Erasmus+.

"Dacă priviţi individual instituţiile de învăţământ superior din Europa, veţi vedea că fiecare dintre acestea este un centru de cunoaştere şi inovare de sine stătător. Punându-le în legătură şi creând alianţe transnaţionale, le permitem să devină campioni europeni ai cunoaşterii, să se dezvolte şi mai mult prin cooperarea în domeniul educaţiei, cercetării şi inovării. Sunt convins că, împreună, universităţile europene vor aduce învăţământul superior în Europa la un nou nivel. Îi felicit călduros pe toţi candidaţii admişi", a declarat vicepreşedintele CE Margaritis Schinas.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!