În viitor, studenții din Oradea ar putea învăța la specializări comune cu alte opt universități europene și ar putea primi diplome semnate și de universități din străinătate.

Universitatea din Oradea (UO) este parte dintr-o alianță cu nouă instituții academice din Uniunea Europeană, EU Green, cu care va elabora strategii comune și programe de studiu, tema principală fiind crearea unor universități ale viitorului sustenabile și incluzive.

1,3 milioane de euro, în 4 ani

La nivel european, alianțele academice sunt încurajate, ba chiar vor avea prioritate la finanțările europene în programul 2021-2027, obținând punctaje mai mari decât universitățile care depun proiecte doar în parteneriat cu alte instituții. 

În plus, prin programul Erasmus, alianțele primesc bani pentru a dezvolta strategii și programe comune. Acești bani se distribuie către fiecare universitate în parte.

„Bugetul alianței este de 15 milioane de euro pentru patru ani, din care Universității din Oradea îi revin aproape 1,3 milioane de euro, la care se adaugă o finanțare similară de la Ministerul Educației, pentru universitățile cuprinse în alianțe. Anul acesta, am primit 400.000 de euro în cadrul alianței și ministerul ne dă echivalentul în lei”, a explicat luni, într-o conferință de presă, rectorul Constantin Bungău.

Sub umbrela sustenabilității

Alianța va folosi banii pentru îndeplinirea obiectivelor asumate pentru următorii patru ani, adică implementarea unui model educațional bazat pe abordări globale, (precum, de pildă, GreenComp, care presupune obținerea de competențe pentru meseriile din domeniul „verde”, adică al protecției naturii și ecologiei), crearea unei rețele de clustere de cercetare de excelență, dezvoltarea în comun a unor proiecte europene, crearea de campusuri sănătoase și durabile, colaborarea cu mediul economic.

Pe scurt, cele nouă universități vor dezvolta strategii comune, în primul rând pe latura de sustenabilitate și incluziune.

„Sunt universități periferice (n.r. aflate în apropiere de graniță), de dimensiuni medii, orientate global și foarte bine ancorate regional. Fiecare are anumite practici relevante în ceea ce privește sustenabilitatea, fie legate de educație, competențe pedagogice, proiecte de cercetare, bune practici legate de campus, implicarea în economie, societate, transfer ecologic. Ce își propun acești nouă parteneri este să pună în comun sub o umbrelă largă a sustenabilității toate aceste practici și să le dezvolte”, a explicat prorectorul Anca Dodescu, în aceeași conferință de presă.

Pe lângă UO, mai fac parte din alianță universități din Franța, Irlanda, Portugalia, Spania, Suedia, Germania, Italia și Polonia, iar împreună instituțiile partenere au peste 158.000 de studenți.

Programe comune

Unul dintre obiectivele alianței este să dezvolte programe de studii comune și să elibereze diplome comune. Un absolvent de la Oradea ar putea avea o diplomă și cu antetul Universității spaniole Extremadura, de exemplu, ceea ce l-ar putea face mai atractiv pe piața europeană a muncii.

Un asemenea program ar urma să fie unul de studii de masterat, în managementul turismului sustenabil, pe care profesorii de la Oradea și cei din Irlanda au început să-l gândească deja. „Vom avea un plan de învățământ comun, sperăm să ne sincronizăm ca număr de semestre și de credite”, a precizat Bungău.

Dilemele rămân însă în privința diplomelor comune, pe care deocamdată universitățile nu știu cum vor putea să le elibereze. Rolul alianței este însă și de a găsi asemenea soluții.

„Peste 5 ani vom avea o strategie educațională comună. Pe zona de cercetare, sper să avem o platformă care să lanseze foarte multe proiecte pentru oricare dintre membrii alianței. Nu vom face cercetare, ci vom găsi cele mai bune pârghii pentru a avea continuu acces la resurse și a încuraja cercetarea”, a mai spus rectorul UO.

Citește mai jos o prezentare a alianței EU Green:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!