Ministerul Educaţiei a realizat, pentru prima oară, un clasament al universităţilor româneşti privind poziţionarea lor în topurile internaţionale de profil. Altfel spus, Ministerul a făcut o ierarhizare a universităţilor româneşti în funcţie de poziţiile pe care acestea le ocupă în clasamentele internaţionale.

Intitulat "Raport asupra Exerciţiului Naţional de Metaranking Universitar - 2016", clasamentul a fost realizat de opt membri ai Grupului de experţi de înalt nivel, numiţi prin Ordinul Ministrului, şi a ţinut cont de cele 9 clasamente internaţionale relevante care oferă un scor global şi care includ preponderent criterii şi indicatori academici. Cei opt sunt: Ovidiu Andronesi, Dorel Banabic, Carmen Buzea, Daniel David, Adrian Miroiu, Bogdan Murgescu, Anca Prisăcariu şi Lazăr Vlăsceanu.

Top 20

Din cele 92 de universităţi româneşti, doar 20 au reuşit să treacă de pragul minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale, adică doar acestea se regăsesc în mai multe topuri internaţionale. Cele 20 de instituţii au fost împărţite în cinci categorii, ierarhizate în funcţie de cât de sus se află în clasamentele internaţionale.

Universitatea din Oradea se regăseşte în cea de-a cincea categorie, în care au mai fost incluse Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, Universitatea "Ovidius" din Constanţa şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi alte instituţii academice non-universitare din România a căror misiune este una de cercetare ştiinţifică şi nu explicit de educaţie, mai precis Academia Română, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltarea Tehnologiilor Isotopice şi Moleculare şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

"Conducerea Universităţii din Oradea este mulţumită că politicile de susţinere a cadrelor didactice care fac performanţă dau roade după 3-4 ani de la aplicare, astfel încât Universitatea din Oradea să fie bine clasată în ranking-urile naţionale şi internaţionale", se arată într-un comunicat transmis marţi de biroul de presă al Universităţii locale.

Fruntaşe în metaranking-ul realizat de Minister sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Problema finanţării

Raportul întocmit de cei opt experţi conţine şi recomandări privind politicile publice în domeniul învăţământului superior din România. Printre altele, aceştia spun că universităţile ar trebui să fie susţinute prin politici specifice, în special financiare, dar şi că ar trebui să existe un fond de competitivitate care să susţină universităţile româneşti vizibile internaţional şi al unui fond de excelenţă care să susţină universităţile româneşti cu potenţial de excelenţă.

De altfel, specialiştii notează şi că, dacă performanţa academică a universităţilor ar fi raportată la bugetele de care dispun, universităţile româneşti ar ocupa poziţii mult mai bune în clasamentele internaţionale. De pildă, Universităţii Babeş-Bolyai din România, fruntaşa metaranking-ului, are un buget anual de aproximativ 10 de ori mai mic decât ultima clasată într-unul din clasamentele internaţionale reputate, Academic Ranking of World Universities.

Sociologia, în top

Pe de altă parte, Coaliţia pentru Universităţi Curate, care săptămâna trecută a publicat un clasament al integrităţii academice, a făcut public acum şi topul şcolilor doctorale din România, în funcţie de specializare. Topul a ţinut cont de numărul de citări din lucrările conducătorilor de doctorat. Altfel spus, de cât de valoroase sunt aceste articole ştiinţifice.

Cea mai bine poziţionată din şcolile doctorale de la Oradea este cea de Sociologie, care se află pe poziţia a cincea în clasamentul naţional al acestei specializări, cu o medie de 234,5 de citări, în timp ce media naţională este de 279,78.

Următoarea şcoală doctorală orădeană bine poziţionată este cea de Ştiinţe ale Pământului, pe locul al şaselea între şcolile de profil. Şcolile doctorale de Inginerie electrică, electronică şi telecomunicaţii, de Istorie şi de Medicină sunt pe locul 8, cea de Ştiinţe Economice pe locul 11, iar cele de Filologie şi de Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială şi management pe poziţia a 12-a.