În funcţie de rezultatele obţinute de universităţi la capitolul cercetare ştiinţifică conformă cu normele internaţionale în perioada 2002-2011, contabilizate de Asociaţia Ad Astra, site-ul money.ro a realizat un clasament al universităţilor publice mici din ţară.

Practic, au fost excluse din studiu universităţile din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj Napoca. Ad Astra a ţinut cont de numărul de articole ştiinţifice la standarde internaţionale publicate, dar şi de alţi indicatori (scorul relativ de influenţă şi scorul relativ de influenţă individual).

Cu 532 de articole ştiinţifice, Universitatea din Oradea s-a clasat pe poziţia a treia, după Universitatea din Craiova şi Universitatea Transilvania din Braşov.

În clasament, după Oradea vin universităţile Dunărea de Jos din Galaţi, Ovidius din Constanţa, Valahia din Târgovişte, cele din Bacău şi Piteşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, respectiv Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Asociaţia Ad Astra a lansat în martie 2006 Cartea albă a cercetării din România, unde Universitatea din Oradea s-a aflat pe locul 16 din 299 de instituţii analizate.