Conducerea Universităţii din Oradea a reacţionat joi, pentru prima oară, la acuzele de plagiat aduse ministrului Educaţiei, bihoreanul Ioan Mang, care e profesor universitar al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din cadrul universităţii.

Printr-un comunicat de presă, conducerea Universităţii susţine că a aflat din presă despre acuzele aduse lui Mang, deci nimeni n-a depus aici vreo plângere privitor la posibilele acte de plagiat, dar totuşi, ministrul nu poate fi cercetat de Comisia de Etică a Universităţii din Oradea.

"Potrivit prevederilor Legii 206 din 2004, versiune actualizată în 4 noiembrie 2011, privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice (...), ori persoane cu funcţii de demnitate publică sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică", informează comunicatul Universităţii.

Altfel spus, întrucât este ministru, Mang nu poate fi cercetat decât de autoritatea naţională care investighează abaterile de la conduita etică în mediul universitar.

Ioan Mang a fost acuzat inclusiv de fostul premier Emil Boc că a plagiat mai multe articole publicate în trecut în calitate de cadru didactic al Universităţii din Oradea. În apărare, ministrul a răspuns că nu a plagiat niciun articol şi că a precizat sursa de fiecare dată când a folosit informaţii din alte lucrări.

UPDATE:

Agenţia de ştiri Mediafax a anunţat, ulterior, că atât Ioan Mang, cât şi soţia acestuia, Erica Mang, sunt cercetaţi de Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, în urma unor sesizări depuse pe 9 mai de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston. Termenul legal pentru soluţionarea unei sesizări este de 90 de zile.