Studenţii doctoranzi ai Universităţii din Oradea vor putea primi lunar o bursă de 450 de lei, dacă fac performanţă ştiinţifică. De asemenea, ei nu trebuie să fie bursieri ai Ministerului Educaţiei, nici remuneraţi prin proiecte europene.

În şedinţa de luni, Senatul universitar a aprobat înfiinţarea acestui nou tip de bursă, dedicată exclusiv doctoranzilor şi susţinută din veniturile proprii ale instituţiei. Potrivit regulamentului votat de senatorii Universităţii, pentru doctoranzii din anul I criteriile de acordare a bursei vor fi media obţinută la colocviul de admitere (minim 9) şi rezultatele ştiinţifice realizate în domeniul de studiu în anul anterior înscrierii. Pentru doctoranzii din anii superiori, vor conta respectarea programului individual de pregătire, dar şi producţia ştiinţifică realizată, adică participarea la conferinţe şi publicarea de articole de specialitate.

"Este o bursă axată pe performanţă ştiinţifică. Vrem de la studenţii doctoranzi producţie ştiinţifică pentru Universitate", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Alina Bădulescu, director al Şcolii Doctorale orădene.

Deocamdată, însă, nu se ştie câţi doctoranzi vor primi această bursă. "Doctoranzii vor putea în curând să-şi depună dosarele şi vom face o selecţie, în funcţie de bugetul care va fi alocat. Sunt burse pe care le susţinem din bugetul Universităţii", a declarat rectorul Constantin Bungău.  

Înfiinţarea unui nou tip de bursă vine la mai puţin de o lună după ce acelaşi Senat universitar a aprobat, la propunerea prorectorului Simona Trip, dublarea numărului de burse de performanţă acordate studenţilor orădeni, de la 15 la 30.

Facilităţi la DPPD

În aceeaşi şedinţă de luni, Senatul universitar a mai luat alte măsuri menite să-i ajute pe studenţi.

Mai precis, senatorii au aprobat reducerea cu 50% a taxei de şcolarizare pentru studenţii care urmează un al doilea program de formare psihopedagogică la acelaşi nivel de studii, respectiv scutirea de taxa de şcolarizare la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic pentru studenţii proveniţi din centrele de plasament sau orfani de ambii părinţi.