După ce Ministerul Educaţiei a dat undă verde universităţilor să-şi înfiinţeze colegii de învăţământ terţiar nonuniversitar, similare şcolilor postliceale, în care pot înscrie inclusiv absolvenţii de liceu care nu au diplomă de Bacalaureat, Universitatea din Oradea se pregăteşte deja de înscrieri.

În iulie, Senatul instituţiei a înfiinţat, la propunerea rectorului Constantin Bungău, Colegiul Universităţii din Oradea, iar acum, dat fiind că Ministerul a publicat cadrul general de funcţionare a acestor colegii, Universitatea orădeană îşi pregăteşte propriul regulament. "Lucrăm la propria metodologie a colegiului preuniversitar, care se va trimite Senatului pentru şedinţa de luni, alături de propunerile de taxe", a declarat pentru BIHOREANUL rectorul Constantin Bungău, adăugând că detalii concrete despre specializări şi perioada de înscriere vor putea fi oferite abia după şedinţa senatorilor universitari.

Bungău a mai declarat, însă, că joi a stabilit, prin decizie, şi directorul Colegiului, în persoana conferenţiarului Marieta Lestyan, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

În acelaşi timp, Asociaţia "Gheorghe Şincai" a studenţilor în Istorie din cadrul Universităţii orădene a anunţat, joi, că, asemeni Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, nu este de acord cu înfiinţarea acestor colegii. "Fără a neglija rezultatele tot mai slabe în ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, şi situaţia neplăcută în care se regăsesc acei absolvenţi de liceu, considerăm că astfel de măsuri nu contribuie decât la scăderea calităţii în învăţământul superior. Mai mult, modalitatea în care aceste modificări au fost adoptate precum şi contextul în care au fost luate subliniază iresponsabilitatea factorilor decizionali din educaţia românească", se arată într-un comunicat al studenţilor orădeni.

Ştiind că la Oradea Colegiul a fost deja înfiinţat, studenţii spun că acest demers este unul "nefericit". "Considerăm aceste demersuri ca fiind nefericite şi privim cu circumspecţie desfăşurarea ulterioară a acestui colegiu universitar. Ne exprimăm profunda indignare faţă de decidenţii UO care doresc înfiinţarea acestui colegiu universitar, având în vedere că tratează cu dispreţ absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, considerându-i pe o treaptă aproximativ egală cu cei care nu au reuşit acest lucru", mai spun studenţii.

Întrebat de BIHOREANUL cum comentează aceste nemulţumiri ale studenţilor orădeni, rectorul Constantin Bungău a spus că trebuie făcută distincţia între facultăţi şi colegiu, viitorii cursanţi ai acestuia din urmă nefiind consideraţi studenţi ai Universităţii.