Reunit joi în şedinţă, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat metodologia organizării concursului de admitere la licenţă şi la masterat în acest an. Potrivit unui comunicat al Universităţii remis vineri, în acest an vor fi disponibile 5.533 de locuri la studiile universitare de licenţă, respectiv 3.038 pentru masterat, însă nu se ştie deocamdată câte din aceste locuri vor fi bugetate şi câte cu taxă.

În mare măsură, admiterea la facultăţile orădene se va face la fel ca în anii precedenţi, singura modificare fiind cea impusă de Ministerul Educaţiei, care a interzis ca la admiterea pe bază de dosare să se ţină cont şi de notele obţinute în liceu. Astfel, la cele mai multe facultăţi orădene admiterea se va face în funcţie de media de la Bacalaureat. Excepţie fac specializările vocaţionale (unde candidaţii vor trebui să susţină o probă de aptitudini), cele cu predare în limba engleză (unde se va da examen de cunoaştere a limbii engleze), cele de la Litere (unde candidaţii au de trecut peste o probă de competenţă lingvistică), şi, bineînţeles, specializările de la Medicină şi Farmacie (unde candidaţii dau teste grilă).

Înscrierea la admitere se va face între 16 şi 23 iulie la specializările unde se impun probe, respectiv 16 şi 27 iulie la cele unde are loc o selecţie exclusiv în funcţie de mediile de la Bacalaureat. Candidaţii îşi vor depune dosarul de înscriere la secretariatul facultăţii, de luni până vineri între orele 9 şi 16, iar sâmbăta şi duminica între 9 şi 12. Examenele se vor susţine între 25 şi 27 iulie. Rezultatele şi confirmările se vor afişa în funcţie de calendarul propriu al fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere au rămas, în mare parte aceleaşi: 150 de lei pentru înscriere, tot atât pentru contestaţii, 150 de euro pentru procesarea dosarelor studenţilor străini, respectiv 100 de lei taxa de înmatriculare, aceasta fiind singura taxă mărită, de la 80 de lei. Sunt scutiţi de taxe candidaţii care au cel mult 25 de ani şi care sunt orfani de ambii părinţi, care provin din centre de plasament sau case de tip familial, cei ai căror părinţi sunt angajaţi ai Universităţii sau dun cadre didactice în activitate.

Pe de altă parte, senatorii universitari au validat joi şi rezultatul alegerilor de la rectorat, care l-au dat câştigător pe actualul ordonator de credite Constantin Bungău. De asemenea, comisia de analiză a Senatului a respins contestaţia candidatului Gheorghe Ionescu, care a pretins că ceilalţi 5 candidaţi nu aveau dreptul să candideze, întrucât regulamentul de alegeri a fost modificat ilegal prin eliminarea restricţiei de grad didactic a candidaţilor. Ionescu a cerut să se refacă alegerile şi să fie singurul candidat, însă senatorii i-au respins cererea.