Universitatea din Oradea se poziționează bine în două clasamente internaționale de prestigiu privind sustenabilitatea instituțiilor academice.

Într-unul dintre ele, „UI GreenMetric World University Ranking 2023”, care a măsurat exclusiv eforturile, politicile și programele implementate pentru un campus verde și sustenabilitatea mediului, UO s-a clasat pe locul 2 din România și pe poziția 508 la nivel internațional.

Prima în topul național este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acest clasament folosește 39 de indicatori împărțiți în 6 categorii: educație și cercetare, energie și schimbări climatice, infrastructură, transport, managementul deșeurilor, managementul apei.

„Universitatea din Oradea a obținut cel mai mare punctaj la capitolul sustenabilitate și schimbări climatice”, a transmis, joi, rectorul Constantin Bungău, printr-un comunicat de presă.

Al doilea clasament care vizează sustenabilitatea și care cuprinde și UO este „QS Sustainability Ranking 2024”, realizat de reputatul furnizor global de clasamente QS.

Universitatea din Oradea este în clasament alături de alte șapte universități din România, ocupând poziția 1001 - 1050 la nivel mondial și locul 5 în țară. Prima în țară este tot UBB.

Ierarhizarea a urmărit trei criterii: impactul asupra mediului al universităților, impactul asupra societății (cu indicatori precum angajabilitatea absolvenților, reputația în societate și parteneriatele cu industria, politici de egalitate etc.).

„Aceste clasamente reflectă rezultatele politicilor de investiții și proiectelor de succes ale universității din ultimii ani”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

Trebuie precizat că UO face parte și din alianța europeană „EU Green”, un consorțiu academic care își propune să transforme cele nouă universități componente în furnizoare de soluții la provocări locale sau regionale.

Alianța este finanțată de Agenţia Europeană pentru Educaţie şi Cultură și derulează proiecte de educaţie, cercetare, internaţionalizare, acces, diversitate şi incluziune socială, management inovator sau antreprenoriat pentru sustenabilitate, dezvoltarea unor campusuri universitare sustenabile şi sănătoase.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!