Pe lângă cele trei cămine vechi de dinainte de 1989 și alte două cămine pe care Primăria le construiește de anul trecut, Universitatea din Oradea va avea în câțiva ani încă unul, care va fi făcut cu bani de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Investiții.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, în subordinea căreia funcționează CNI, Guvernul a aprobat construirea unui cămin cu 795 de locuri.

O treime, fără locuri

Potrivit unei informări transmise vineri de Ministerul Dezvoltării, „Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, construirea unui cămin studențesc în cadrul Universității din Oradea”.

Ministrul bihorean Cseke Attila a argumentat necesitatea investiției prin nevoia de locuri în cămine, în condițiile în care doar două treimi dintre studenții care solicită Universității locuri de cazare le și pot primi, din cauza numărului insuficient al acestora.

În prezent, Universitatea din Oradea deține 354 de camere funcționale, cu o capacitate totală de cazare de 1.435 locuri, în camere aglomerate cu 4-5 paturi, dispuse în 3 cămine, dintre care două au fost construite în 1970 și unul este închiriat.

Camere de 2 locuri și apartamente

Noul cămin care urmează să fie construit de CNI va putea caza, potrivit Ministerului Dezvoltării, 795 de studenți în camere de 2 persoane, cu baie proprie, și va avea trei camere pentru persoane cu dizabilități, respectiv 4 apartamente pentru 2 persoane, cu bucătărie și baie proprie.

Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 16.382 mp, un regim de înălțime cu parter, 4 etaje și un etaj tehnic, și va fi prevăzută cu spații comune, precum săli de lectură, oficiu cu sală de mese și spălătorie, plus spații administrative. Clădirea va fi dotată cu trei ascensoare, iar acoperișul verde va avea un rol de protecție atât împotriva pătrunderii căldurii, cât și împotriva pierderii acesteia în perioada rece. Acoperișul va avea și un spațiu de recreere pentru studenți, amenajat cu plante și spațiu pentru luat masa.

Valoarea totală a investiției este estimată la 150,193 milioane lei, din care Ministerul Dezvoltării va asigura 147,903 milioane lei, iar diferența de 2,289 milioane lei va fi asigurată de Universitatea din Oradea.

În total, Ministerul Dezvoltării finanțează construirea prin CNI a 20 de cămine studențești în toată țara, dintre care, împreună cu cel din Oradea, pentru 16 a aprobat finanțarea. Două cămine au fost finalizate și predate deja în Arad și Alba-Iulia.

Primăria Oradea, alte două cămine

Pe de altă parte, în luna iulie a anului trecut în campusul Universității din Oradea au început lucrările la alte două cămine studențești, cu finanțare din partea municipalității.

Amplasate pe o suprafață de 1.000 metri pătrați, pe malul pârâului Peța, în zona noii săli polivalente, cele două cămine vor avea 234 de camere, cu o capacitate de cazare totală de 464 de locuri, ceea ce înseamnă că aproape toate încăperile vor găzdui câte doi studenți.

Termenul de finalizare a acestor cămine este luna octombrie 2023, Primăria asigurând nu doar finanțarea de 31,9 milioane lei pentru construirea lor, ci și executarea tuturor rețelelor de infrastructură urbană necesară, de la apă și canalizare până la termoficare, electricitate, trotuare și drumuri de acces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!