La aproape un an de la momentul în care a accesat primul credit din istoria ei, Universitatea din Oradea pregăteşte licitaţia pentru o nouă linie de finanţare.

În şedinţa de luni, Senatul universitar a dat undă verde conducerii executive a instituţiei pentru accesarea unei linii de finanţare în cuantum de 15 milioane de lei, adică de trei ori mai mare decât cea deschisă la Banca Transilvania în decembrie anul trecut.

Nu una, ci două

Potrivit prorectorului responsabil de resursele financiare ale Universităţii, Ioan Gheorghe Ţară, instituţia are nevoie de un nou credit ca să poată să susţină şi anul viitor proiectele de cercetare cu finanţare europeană. "În prezent, Universitatea din Oradea a depus spre evaluare proiecte cu finanţare europeană în cuantum de 22 milioane de euro. Estimăm că 40% din ele vor fi aprobate, ceea ce înseamnă că, timp de trei ani, avem nevoie de 8 milioane de euro pentru susţinerea lor, adică circa 2 milioane de euro pe an. Universitatea din Oradea nu are aceşti bani", a explicat Ţară, marţi, pentru BIHOREANUL.

În aceste condiţii, şefii Universităţii au decis că soluţia este accesarea unei noi linii de finanţare, în condiţiile în care precedenta linie, deschisă în 2012, expiră în decembrie. "Am restituit această linie, este plătită integral", a explicat Ţară. Totuşi, Universitatea vrea să prelungească şi acest credit, adică să-şi mai ţină şi cele 5 milioane la dispoziţie pentru încă un an. "În cazul în care vom avea nevoie de bani pentru proiectele deja aflate în derulare", a precizat prorectorul.

Dobânda cui rămâne?

Noul credit pe care îl va lua Universitatea va fi o premieră pentru instituţiile de învăţământ superior din România. Asta pentru că, susţine Ţară, este pentru prima oară când sistemul bancar va susţine financiar cercetarea şi va accepta ca şi garanţie tocmai contractele de cercetare. "Creditul se utilizează strict pentru finanţarea proiectelor. Le susţinem din linia de finanţare, iar când banii europeni se rambursează, plătim băncii", a spus Ţară.

În aceste condiţii, conform prorectorului, Universitatea va avea două mari avantaje: nu-şi mai foloseşte propriii bani în proiectele europene, dar totuşi continuă cercetarea. Prorectorul spune că, în urma analizei sistemului bancar, dar şi a unor discuţii neoficiale, liderii Universităţii au certitudinea că băncile româneşti sunt deschise spre o astfel de formă de finanţare.

Dacă creditul propriu zis îl va plăti din banii europeni, Universitatea va avea de plată şi dobânda liniei de finanţare, care va fi stabilită în urma licitaţiei. Şefii instituţiei au gândit, însă, o soluţie ca să nu plătească aceşti bani din sacul Universităţii. "Mulţi dintre cei implicaţi în proiecte şi-au exprimat disponibilitatea să suporte dobânda. Nu este o decizie luată în acest sens, dar este posibil ca dobânda să fie achitată de cei care vor dori, din propriul câştig din proiecte", a spus prorectorul. Adică, din salariile încasate în proiectele europene, cadrele didactice ar urma să direcţioneze Universităţii banii pe care instituţia îi plăteşte ca dobândă băncii. Voluntar...

Ţară admite că situaţia este puţin "forţată", dar spune şi că Universitatea n-a avut de ales decât să găsească o soluţie la o problemă care nici măcar nu trebuia să o aibă. Asta pentru că, în mod normal, proiectele europene ar trebui susţinute din bugetul de stat, nu bugetul propriu al universităţilor.

Şi totuşi, optimist...

În aceeaşi şedinţă de luni, rectorul Constantin Bungău şi prorectorul Ţară au prezentat senatorilor un raport vizavi de starea financiară a Universităţii. Mai precis, şefii instituţiei au arătat că vor putea plăti salariile universitarilor, întrucât se bazează pe acceptul ministerelor Finanţelor şi Educaţiei să folosească la plata salariilor banii economisiţi din proiecte în anii precedenţi.

Şefii Universităţii sunt optimişti că acest acord va veni, iar salariile nu vor fi o problemă. Totuşi, economiile vor continua în Universitate. "Prin măsura încărcării la maxim a normelor didactice am reuşit să facem economii de 3 milioane de lei anual. Până în prezent, am reuşit să plătim integral salariile şi la zi, nu avem restanţe la bugetul de stat, nu avem arierate şi am reuşit să susţinem proiecte de 19 milioane de lei. Sunt optimist că, aşa cum am reuşit în ultimul an să menţinem echilibrul, vom reuşi şi de acum înainte", a mai declarat Ţară.

Cu toate acestea, Senatul a cerut conducerii executive a Universităţii ca în prima şedinţă din 2014 rectorul să prezinte un nou raport financiar, prin care să arate resursele financiare pentru funcţionarea instituţiei în lunile ianuarie-septembrie 2014.