Peste 10 sau 15 ani, campusul Universităţii din Oradea va arăta altfel. Universitarii colaborează cu autorităţile locale pentru reconfigurarea zonei, în două proiecte distincte.
Un campus pentru toţi
Unul din acestea vizează crearea unui masterplan urbanistic pentru campusul universitar. La comanda Primăriei, o firmă de arhitectură din Bucureşti pregăteşte acum un plan de dezvoltare care să dicteze ce anume se va construi şi cum în campusul Universităţii, care ar urma să ocupe întreg perimetrul limitat de malul Peţei, cimitirul municipal şi cartierul Europa.
Totodată, masterplanul ar urma să stabilească cele mai bune variante pentru mutarea în campus a tuturor facultăţilor sau specializărilor care, în prezent, funcţionează în clădiri din oraş, cum e cazul facultăţilor de Medicină, Drept ori Arhitectură. Aşa cum se ştie, în 2016 primarul Ilie Bolojan a anunţat că îşi doreşte ca Universitatea să folosească toate spaţiile şi clădirile aflate între Peţa şi cimitir, inclusiv cele ocupate în prezent de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, care ar urma să se mute într-o clădire nouă, pusă la dispoziţie de Primărie.
"Ideea este de a concentra într-un campus toate activităţile Universităţii. Este un lucru benefic, dacă se va întâmpla, din mai multe puncte de vedere. Dar nu este un plan de doi, trei ani, nici de cinci. Vorbim de 10, 15, poate 20 de ani", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Masterplanul ar urma să fie finalizat până la sfârşitul lunii mai, când va fi prezentat atât Consiliului Local, cât şi Senatului Universităţii.
Potrivit rectorului Bungău, masterplanul va cuprinde şi dotări noi. De pildă, se doreşte construcţia unui bazin de înot în campus, care să deservească studenţii în activitatea educaţională, dar şi a unei sere.
Parc de ştiinţă şi tehnologie
În acelaşi timp, Universitatea colaborează cu Consiliul Judeţean şi cu societatea Parcuri Industriale Bihor pentru un alt proiect care vizează campusul: realizarea unui parc tehnologic şi ştiinţific, pe un teren al CJ Bihor aflat între Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi cartierul Ceyrat. În acest parc, studenţii şi companiile deopotrivă vor avea acces la echipamente moderne, pentru activităţi de cercetare.
Proiectul în valoare de 7 milioane de euro ar urma să fie finanţat cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional.
"Ne-am întâlnit de peste 20 de ori, din punctul nostru de vedere totul este în regulă, am clarificat obiective, rolul fiecărei părţi, încă se aşteaptă de la CJ aprobări", a declarat rectorul Constantin Bungău, în aceeaşi conferinţă de presă. Concret, Consiliul Judeţean trebuie să voteze, în şedinţă, cofinanţarea de 50% a proiectului, dar şi dezmembrarea unor terenuri pe care se va amenaja parcul. "Sper ca în luna aprilie, atât în Senatul Universitar, cât şi în Consiliul Judeţean, să fie aprobat contractul de parteneriat", a mai spus Bungău.