Preşedintele Comisiei de Etică şi Disciplină a Universităţii din Oradea, Ionel Cioară, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, concluziile raportului de cercetare a managerului Maternităţii din Oradea, Gavrilă Grebenişan.

Acesta a fost cercetat de comisie din februarie până în mai în urma unei sesizări semnate de 13 cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. "Obiectul sesizării au fost abateri pe care reclamanţii au considerat că le-a săvârşit domnul Gavrilă Grebenişan", a declarat Cioară.

Lipsă de loialitate şi colegialitate

Ionel Cioara - presedintele Comisiei de Etica.JPGPreşedintele comisiei a menţionat că cercetările în acest caz au fost îngreunate de faptul că Grebenişan nu a colaborat cu comisia, refuzând să răspundă la întrebări şi solicitări scrise. Totuşi, după audierea a 16 persoane, comisia a tras o concluzie. "Domnul Gavrilă Grebenişan a încălcat în mod repetat conduita academică, dovedind lipsă de loialitate faţă de Universitate", a spus Ionel Cioară (foto).

Acesta a menţionat una din abaterile managerului Maternităţii: a dispus afişarea a două note interne în interiorul unităţii clinice prin care se înştiinţa că patru medici care nu aveau integrare clinică nu mai pot desfăşura activităţi medicale în cadrul spitalului. Cei patru sunt Alin Bodog, Liviu Lenghel, Monica Vereş şi Maria Nicoară.

"Comisia a considerat că aceste informaţii nu trebuiau afişate pe holurile spitalului, încălcându-se articolul 5 din Codul de Etică şi Deontologie Profesională al Universităţii. Domnul Gavrilă Grebenişan a dovedit lipsă de colegialitate, încălcând şi articolele 12 şi 13", a precizat Cioară.

Articolul 5, la care a făcut referire preşedintele comisiei de etică, prevede că "membrii comunităţii academice vor dovedi în orice imprejurare loialitate şi vor promova prestigiul instituţiei şi nu vor întreprinde acţiuni sau fapte care ar putea prejudicia imaginea sau interesele acesteia", în timp ce articolul 12 interzice favoritismul şi discriminarea, iar articolul 13 nu permite nicio formă de hărţuire, umilire sau intimidare.

Totodată, Grebenişan e acuzat de lipsă de colegialitate pentru că, susţine comisia, în timp ce celor patru medici le-a interzis să profeseze în spital, alţi doctori, care nu aveau statut de angajaţi ai spitalului, au putut să desfăşoare activităţi medicale şi să folosească resursele unităţii.

Au votat sancţionarea

Managerul Maternităţii mai este acuzat de reclamanţi că nu a încercat să comunice cu cadrele didactice universitare, ci din contră, în mod continuu le-a insultat, persecutat, umilit şi jignit.

Aceiaşi reclamanţi contestă şi numirea lui Grebenişan la conducerea Maternităţii, susţinând că, din cauză că nu e de profesie medic, nu reuşeşte să gestioneze în mod optim activităţile medicale. Comisia nu a cercetat, totuşi, nici nu a comentat această numire care, de altfel, n-are nicio legătură cu Universitatea. 

În ultimul rând, reclamanţii acuză că activitatea didactică nu s-a putut desfăşura normal în Maternitate pentru că Grebenişan ar fi confiscat o imprimantă multifuncţională.

Concluziile finale ale comisiei au fost comunicate în şedinţa de luni Senatului Universităţii, împreună cu propunerea de sancţiune, mai precis avertisment scris. Cei 75 de membri ai Senatului prezenţi în şedinţă au aprobat această propunere cu un vot împotrivă şi opt abţineri. În opinia lui Cioară, această sancţiune a fost una indulgentă.

"Sponsorul" Bolojan în apărare

După cum avea şi dreptul, Gavrilă Grebenişan s-a prezentat la audierile comisiei de etică cu o persoană, managerul Maternităţii alegându-l pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Nici răspunsurile date de edil n-au fost, însă, pe placul comisiei de etică.

"Domnul primar l-a susţinut în calitate oarecum de sponsor al domnului Grebenişan, pentru că dânsul l-a numit", a declarat Cioară. "I-a acordat un credit moral, dar din păcate a vorbit doar despre necesitatea reformei în sistemul sanitar, a făcut aprecieri generale", a mai spus preşedintele comisiei de etică.

Modalitatea de prezentare a acestui caz cercetat de Comisia de Etică a fost mult diferită faţă de alte situaţii similare. Ionel Cioară a mai prezentat public şi alte cercetări făcute de membrii comisiei, însă niciodată atât de elaborat şi atât de detaliat. Mulţi pun acest lucru pe seama unui "război" personal între rectorul Universităţii şi Grebenişan, dat fiind că cel din urmă a luat postul de manager la Maternitate după ce soţia rectorului, Liana Antal, a fost mazilită de primarul Bolojan.