Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, Planul Operaţional al instituţiei pentru 2013, adică lista obiectivelor ce se doresc atinse în acest an.

Cel mai important obiectiv, spune Bungău, este obţinerea calificativului de "încredere ridicată" din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. În prezent, Universitatea din Oradea are calificativul "încredere".

"Trebuie să facem raportul de autoevaluare şi în toamnă cel târziu să vină o comisie ARACIS, să trecem de la gradul de încredere la încredere ridicată", a declarat Bungău. Rectorul a precizat, însă, şi că deocamdată nu se ştie "greutatea" pe care o va avea acest calificativ, întrucât deocamdată nu se ştie cum se va face anul acesta ierarhizarea universităţilor, clasament în urma căruia se stabileşte şi finanţarea acestor instituţii. "Nu mai avem predictibilitate cu privire la modul în care va fi cuantificată Univeristatea. Unele vorbe spun că ceea ce a fost anul trecut cu ierarhizarea va dispărea, aşa că nu ştii pe ce buton să apeşi", a spus rectorul.

Cert este că, susţine Bungău, o nouă evaluare ARACIS e necesară. În cadrul acesteia, vor fi evaluate aproximativ 20 de programe de studii şi managementul calităţii.

Tot pentru 2013, conducerea executivă a Universităţii şi-a propus să deschidă mai multe şantiere: pentru continuarea lucrărilor la clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice din campusul B, pentru amenajarea unei parcări în campusul central, amenajarea spaţiilor verzi din campusuri, reabilitarea amfiteatrelor din pavilioanele A şi B, continuarea lucrărilor la sediul Facultăţii de Arte, amenajarea decanatului, secretariatului şi faţadei clădirii Facultăţii de Protecţia Mediului, amenajarea Clubului Studenţesc.

Totuşi, rectorul a admis că nu e sigur că aceste lucrări se vor şi face efectiv, pentru că Universitatea nu ştie deocamdată câţi bani va primi de la Ministerul Educaţiei şi nici nu se aşteaptă la minuni. "Din păcate, nu se prevăd foarte mulţi bani de la Minister pentru investiţii", a spus Bungău. În aceste condiţii, cel mai probabil aceste investiţii vor figura şi pe planul operaţional al Universităţii din 2014.

Rectorul a precizat şi că, din obiectivele Universităţii stabilite în 2012, doar 70% au fost îndeplinite. Motivul neîndeplinirilor este, în principal, tot lipsa banilor.

Constantin Bungău a precizat şi că linia de finanţare accesată de Universitate la finele anului 2012 nu a fost încă folosită. "N-am folosit-o încă, am drămuit bănuţii, i-am rostogolit, am lăsat şi nişte arierate", a explicat rectorul. În decembrie, Universitatea a semnat un contrat cu Banca Transilvania pentru deschiderea unei linii de finanţare în limită de 5 milioane de lei.

Pe de altă parte, rectorul a precizat că în această săptămână s-a încheiat auditul Curţii de Conturi la Universitatea din Oradea, control ce s-a făcut vreme de şase săptămâni. Potrivit lui Bungău, inspectorii au impus instituţiei doar "foarte puţine măsuri de corecţie".