Conducerea Universităţii din Oradea a primit joi vizita reprezentanţilor Universităţii din Debreţin, scopul întâlnirii fiind cel de a lansa două proiecte de cooperare transfrontalieră care au primit finanţare europeană şi urmează să fie derulate.

Unul dintre proiecte, "Joint network multimedia system of University of Debrecen and University of Oradea" (Sistem comun de reţea multimedia al Universităţii din Debreţin şi al Universităţii din Oradea), prevede construirea în fiecare din cele două instituţii a unui studio radio şi a unuia de televiziune. Amândouă vor putea emite programe pe internet şi intranet. De asemenea, universităţile îşi vor construi un studio mobil cu care vor putea face transmisii în direct de la diferite evenimente din cadrul universităţii şi vor implementa un sistem de videoconferinţe între cele două universităţi. O altă realizare a proiectului va fi implementarea unui sistem prin care se pot retransmite minim şase posturi TV pe reţeaua de date a universităţilor. Valoarea totală a proiectului este de 324.354 euro, din care Universităţii din Oradea îi revin 164.328 euro.

Cel de-al doilea proiect, intitulat "High speed next generation network integration between University of Debrecen and University of Oradea", adică "Reţea de integrare de mare viteză între Universitatea din Debreţin şi Universitatea din Oradea", prevede implementarea unui sistem de telefonie de ultimă generaţie în fiecare instituţie, sistem bazat pe tehnologia VOIP. De asemenea, în cadrul proiectului, sistemele de telefonie ale celor două universităţi vor fi interconectate, astfel încât să se poată apela orice post telefonic din cele 2 universităţi utilizând numere de interior. Totodată, în cele două instituţii vor fi construite sisteme wireless care vor fi interconectate, iar infrastructura de comunicaţii de date a fiecărei universităţi va fi modernizată. Valoarea proiectului este de peste un milion de euro, din care Universităţii din Oradea îi revine suma de 502.486 euro.

Pentru ambele proiecte, responsabilul orădean este Marius Onica, administratorul reţelei de internet a Universităţii din Oradea.

Cele două universităţi şi-au propus să realizeze împreună şi alte proiecte care să fie depuse pentru finanţare europeană.