Toate cadrele didactice şi cercetătorii titulari, precum şi reprezentanţii studenţilor orădeni, în total 1.143 de persoane din Universitatea Oradea, sunt chemate miercuri să-şi aleagă noul rector. De asemenea, universitarii îşi vor vota şi noul Senat, la aceste alegeri neavând drept de vot studenţii.

Antal: Manifestaţi-vă puterea!

După cum se ştie, pentru funcţia de rector şi-au depus candidatura două persoane: actualul deţinător Cornel Antal şi liderul sindical Gheorghe Ionescu, care poartă un război de ani de zile. În timp ce Ionescu l-a reclamat pe Antal la Ministerul Educaţiei şi la Poliţie că şi-a plagiat teza de doctorat, acesta a sesizat procurorii că Universitatea nu a primit banii aferenţi unor contracte de cercetare încheiate de Ionescu.

"Acum e momentul ca fiecare să-şi decidă viitorul şi să aleagă soluţia pe care o crede cea mai bună pentru Universitate şi pentru el personal", a declarat Antal, marţi, pentru BIHOREANUL. Actualul rector a subliniat că e important ca universitarii să vină la vot, deoarece "acum îşi pot manifesta puterea".

Ionescu e convins că va fi furat

La rându-i, un mesaj similar pentru electoratul Universităţii are şi celălalt candidat, Gheorghe Ionescu. "Să vină la vot, indiferent cu cine votează. Indiferent cine va ieşi rector, trebuie să aibă legitimitatea votului cadrelor didactice şi a studenţilor", a spus Ionescu. "Fiecare să voteze cum consideră. Dacă a fost mulţumit în toţi aceşti ani şi vrea în continuare tot asta, aşa să voteze. Dacă vrea o Universitate cu alte perspective, cu alte şanse pentru viitor, atunci aşa să voteze", a adăugat el.

Contracandidatul lui Antal crede însă că votul nu va exprima în totalitate dorinţa electoratului, sugerând că rezultatul va fi deturnat în favoarea actulului rector. "Eu nu cred că în România există vreo votare unde nu se fură. Mai ales când eu îmi organizez alegerea mea...", a spus Ionescu. În opinia sa, corect pentru ambii candidaţi ar fi fost ca prima oară să aibă loc alegerile pentru Senat, iar senatorii să-şi voteze preşedintele, iar acesta - odată ales - să suspende rectorul şi să organizeze alegerile cu imparţialitate.

Atenţie la buletine

Alegerile vor avea loc miercuri, între orele 8 şi 18, la sala de jocuri sportive a Universităţii, pe malul Peţei, spre Piaţa Obor, la urne fiind aşteptate 1.143 de persoane. Ca urmare, cvorumul necesar pentru validarea alegerilor pentru rector este de 572 de persoane.

Pentru alegerea Senatului, vor avea drept de vot au doar cadrele didactice şi cercetătorii, întrucât studenţii şi-au votat deja reprezentanţii în Senat, cvorumul necesar pentru aceasta fiind ca 536 de persoane să se prezinte la urne. În caz contrar, alegerile vor fi reluate pe 11 februarie, în acelaşi interval orar şi în acelaşi loc.

Fiecare elector va primi două buletine de vot: unul pentru alegerea rectorului şi altul pentru alegerea Senatului. Pentru această structură de conducere unde, în premieră, nu mai pot accede universitarii cu funcţii executive, şi-au depus candidatura 90 de persoane, pentru un total de 57 de locuri. Pentru ca buletinul de vot să fie valid, fiecare elector trebuie să voteze la fiecare facultate în parte atâţia candidaţi câte locuri are facultatea în Senat. De pildă, dacă Facultatea de Arte are patru locuri în Senat şi sunt cinci candidaţi, trebuie votaţi patru dintre aceştia, în caz contrar buletinul de vot urmând să fie anulat.