Aula Magna a Universităţii orădene s-a umplut joi de cadre didactice, studenţi de la Litere şi nu numai, cu ocazia ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa criticului literar Nicolae Manolescu. Pe lângă realizările profesionale ale lui Manolescu, acordarea titlului a fost motivată şi de faptul că donaţia de carte Monica Lovinescu - Virgil Ierunca făcută în luna mai Universităţii s-a datorat intervenţiei criticului literar.

Rectorul Cornel Antal a declarat că alegerea Bibliotecii Universităţii din Oradea din multele instituţii care ar fi fost onorate să primească volumele cuplului a reprezentat imboldul necesar pentru Senat de a propune decernarea acestui titlu.

Secretarul ştiinţific al Facultăţii de Litere, Ioan Derşidan, a fost cel care a citit "Laudatio", adică prezentarea activităţii lui Nicolae Manolescu, în cadrul căreia s-a menţionat activitatea politică a criticului, dar mai cu seamă cea didactică şi literară.

În semn de mulţumire, Manolescu a ţinut o prelegere. "Fiind în mijlocul dumneavoastră, studenţi şi cadre didactice, pot vorbi doar despre şcoală", le-a spus el participanţilor la ceremonie. Academicianul şi-a prezentat regretul că în ziua de azi a fi "şcolit" nu mai are mare importanţă, că verbul "a învăţa" este tot mai rar, dar şi că profesorii sunt tot mai prost plătiţi, iar învăţământul tot mai puţin finanţat.

"Nu se poate să vrem să facem şcoală numai pentru că există un fetişism al diplomei. Şcoala, dacă vrem să fie şcoală, trebuie să producă şcoliţi", a spus Manolescu.

În cadrul ceremoniei, doritorii au putut să-şi achiziţioneze o parte din cărţile semnate de Manolescu, de la un stand anume montat.