Cu o întârziere de trei ani, pe 9 aprilie, Consiliul Naţional de Etică a publicat pe site-ul propriu verdictul stabilit în cazul acuzelor de plagiat vizându-l pe fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang.

Conform site-ului CNE, încă din septembrie 2012 s-a stabilit că o lucrare semnată de Ioan Mang alături de soţia sa, Erica Mang, de asistentul universitar Constantin Popescu (toţi trei cadre didactice ale Universităţii din Oradea) şi de un anume Bogdan Andronic, conţine "elemente de plagiat", dar şi că alte lucrări semnate de Ioan Mang împreună cu soţia lui sau de către cei doi cu Popescu au probleme de citare.

În cazul altor trei articole, pentru care co-autorii lui Mang şi-au asumat întreaga răspundere, declarând că au pus pe coperţi numele fostului ministru fără să-i ceară acestuia acordul şi fără să-i arate lucrările, CNE nu a mai prezentat un verdict concret, dar a cerut "retragerea" lor, semn că lucrările nu sunt "curate".

Hotărâre la secret

În acest context, BIHOREANUL i-a solicitat rectorului Universităţii orădene, Constantin Bungău, să prezinte ce măsuri a luat faţă de autorii articolelor incriminate. Răspunsul, transmis luni redacţiei, arată că CNE a continuat să trateze superficial cazul Ioan Mang.

Potrivit rectorului Bungău, "Universitatea din Oradea nu a primit până luni, 27 aprilie, nici o adresă oficială din partea Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, referitor la horătârea adoptată în ce priveşte activitatea ştiinţifică a d-lui prof. univ. dr. Ioan Mang şi a colaboratorilor", asta chiar dacă Legea 206/2004 privind funcţionarea CNE prevede că o hotărâre trebuie transmisă în termen de două zile lucrătoare de la avizarea acesteia de către Ministerul Educaţiei către "organismele ori persoanele îndreptăţite legal pentru aplicarea sancţiunilor recomandate".

Cum lui Ioan Mang i s-a interzis inclusiv să participe la concursuri academice şi tuturor autorilor li s-a cerut să-şi retragă articolele, este evident că hotărârea trebuia comunicată şi Universităţii din Oradea.

Nicio măsură

Rectorul Constantin Bungău mai spune că, după ce hotărârea îi va fi comunicată, autorii vor fi înştiinţaţi "să-şi retragă toate articolele incriminate din documentele de raportare internă şi externă, precum şi din revistele şi publicaţiile în cauză", adică din fişe de evaluare, CV-uri sau orice altă publicaţie în care au menţionat că au scris lucrările cu pricina.

"Întrucât nu s-a primit o notificare oficială în legătură cu Hotărârea CNECSTDI, nu s-a putut lua niciun fel de măsură până la ora actuală", mai arată rectorul Universităţii din Oradea.

În hotărârea CNE se recomandă şi efectuarea de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a unui audit la revista orădeană "Journal of Computer Science and Control System", în care au fost publicate o parte din articolele incriminate, dar rectorul spune acest audit nu a fost făcut până acum.

Citeşte şi articolul: "Verdict: plagiat! După ce a ascuns-o 3 ani, Consiliul Naţional de Etică a făcut publică decizia în cazul lui Ioan Mang"