Universitatea din Oradea a început anul 2013 cu datorii, dar fără să folosească din banii împrumutaţi la finele anului trecut.

În decembrie, Universitatea a semnat un contract pentru o linie de finanţare de 5 milioane de lei cu Banca Transilvania. Rectorul Constantin Bungău motiva atunci că instituţia are nevoie de bani pentru a asigura plata proiectelor cu finanţare internaţională, îndeosebi cele transfrontaliere, astfel încât la încheierea acestor proiecte rambursarea banilor să se facă fără probleme.

Deocamdată, însă, nu a folosit din banii împrumutaţi. "Am semnat contractul pentru linia de finanţare, dar nu am folosit-o încă", a declarat Bungău pentru BIHOREANUL. Motivul? A reuşit să amâne plata unor arierate ale Universităţii, astfel încât proiectele au fost plătite, chiar şi fără folosirea banilor de la bancă.

Totuşi, dacă rambursările din proiectele europene vor întârzia să vină, Universitatea va ajunge, cel mai probabil, să cheltuie şi din banii împrumutaţi.

Linia de finanţare contractată de Universitate are un plafon maxim de 5 milioane de lei, bani pentru care Universitatea a garantat cu clădirea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Linia e deschisă 3 ani, iar costurile cu dobânzile se ridică la 1,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de euro pe lună.

Rectorul Constantin Bungău a declarat că nu are niciun fel de emoţie privind rambursarea banilor, dacă aceştia vor fi folosiţi, mai cu seamă că e convins că banii din proiectele europene ale Universităţii vor fi rambursaţi.