Perioada de confirmări la sesiunea de admitere din iulie pentru anul universitar 2010-2011 la Universitatea din Oradea s-a încheiat pe 9 august, rezultatele fiind centralizate şi date publicităţii vineri.

Studenţi mai puţini

Din cele 5.923 de locuri scoase la concurs, pe care iniţial s-au înscris 5.003 de studenţi, după perioada de confirmări au rămas doar 3.474 de locuri ocupate. Dintre acestea, 1.560 au fost la buget, iar 1.914 la cu taxă.

Faţă de admiterea din iulie anul trecut, numărul celor care au confirmat a scăzut cu 781 de studenţi. "Acest trend descendent se datorează numărului naşterilor din Bihor, care în 1992, anul la care ne raportăm, scăzuse faţă de 1991. De asemenea, o altă problemă ar fi situaţia financiară în care se află studenţii. Mulţi s-au înscris, dar când au aflat că sunt la cu taxă a intervenit problema banilor şi nu au mai confirmat", a declarat pentru BIHOREANUL, Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii.

Cele 2.449 locuri rămase, dintre care 79 bugetate, vor fi scoase la concurs în sesiunea de admitere din perioada 6 - 17 septembrie.

Locuri la fără taxă mai sunt disponibile la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii (2), Energetică (12), Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei (2), Inginerie Managerială şi Tehnologică (8), Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale (10), Muzică (6), Protecţia Mediului (1), Ştiinţe (29), Ştiinţe Socio-Umane (5), Textile şi Pielărie (4).

Nu vor la Politice

Dintre cele 18 facultăţi orădene, Facultatea de Ştiinţe Economice va avea cei mai mulţi studenţi în anul întâi. La cele şase specializări ale facultăţii, atât la învăţământ la distanţă cât şi la zi, au confirmat 579 de candidaţi. În topul facultăţilor căutate urmează cea de Medicină şi Farmacie, unde, la cele 7 specializări, din toamnă vor studia încă 456 de studenţi.

La polul opus de află Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde la specializarea Ştiinţe Politice au confirmat doar 17 studenţi, cu toţii fiind admişi la fără taxă, în timp ce la specializarea Jurnalism s-au înscris 37 de studenţi. Într-o situaţie similară se află şi Facultatea de Textile şi Pielărie, unde la Inginerie şi Management au fost ocupate doar cele 12 locuri bugetate, în timp ce la specializarea Inginerie industrială au confirmat 21 de studenţi, cu 1 peste locurile bugetate.

Economiştii, campioni şi la master

În ceea ce priveşte studiile de masterat, în prima sesiune de admitere, 1.471 de candidaţi şi-au confirmat locurile în cadrul celor 15 facultăţi orădene care organizează studii postuniversitare. Dintre cei confirmaţi, 856 sunt la fără taxă.

Ca şi în cazul studiilor de licenţă, la masterat cele mai multe locuri ocupate le-a avut Facultatea de Ştiinţe Economice, cu 364 de confirmaţi pe cele şase domenii de dizertaţie.

După încheierea sesiunii de admitere, la masterat au rămas 1.506 de locuri neocupate, dintre care 46 la buget. Locurile vor putea fi luate în sesiunea din septembrie.

Pentru studiile de masterat, candidaţii din septembrie mai pot intra la fără taxă la Facultatea de Arte Vizuale (7 locuri), Inginerie Managerială şi Tehnologică (8 locuri), Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale (18 locuri), Protecţia Mediului (1 loc), Ştiinţe (6 locuri), Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (4 locuri), Ştiinţe Socio-Umane (1 loc) şi Textile şi Pielărie (1 loc).

Pe de altă parte, în sesiunea iulie la licenţă au fost scoase la concurs 27 locuri bugetate pentru romi dintre care au fost ocupate şi confirmate 24. La locurile pentru moldoveni, s-au scos la concurs 7 locuri şi au confirmat 4 persoane.

La studiile de masterat au existat 2 locuri pentru Republica Moldova, însă doar unul a confirmat. Pentru diasporă şi Balcani, oferta a fost de 4 locuri şi s-a înscris un candidat care şi-a confirmat locul obţinut.