"Legea educaţiei a mai făcut paşi în comisia Camerei Deputaţilor şi, chiar dacă cei din coaliţia de guvernare s-au pus stavilă în ce priveşte amendamentele propuse, s-a reuşit să fie anulat alineatul 3 din articolul 175, care prevedea obligativitatea ministrului de a emite o lege ca universităţile publice să fuzioneze", a declarat senatorul PSD de Bihor Ioan Mang, într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

El a mai precizat că în acest nou context "nu mai există acel pericol ca Universitatea Oradea şi alte universităţi să fuzioneze".

Articolul la care a făcut referire Mang impunea ca universităţile publice aflate la mai puţin de 200 de kilometri distanţă una de alta să se comaseze prin fuziune, ceea ce ar fi însemnat ca Universitatea din Oradea să fuzioneze cu Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca.

Mang a spus că, personal, nu este împotriva fuzionării instituţiilor de învăţământ, dar a afirmat că asta ar trebui să se întâmple pe cale naturală, doar dacă universităţile respective doresc aşa ceva.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat, vineri, noua Lege a educaţiei, cu 16 voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor şi apoi de Senat.