Pentru că Universitatea din Oradea nu are prea mulţi profesori care pot să fie conducători de doctorat, Senatul Universităţii a decis să aprobe cererile a 18 profesori de a rămâne la catedră ca profesori consultanţi. Asta înseamnă că ei vor fi plătiţi cu diferenţa dintre pensie şi salariul pe care l-ar primi ca profesori titulari. "În medie, 1.000 de lei pe lună", a precizat rectorul Cornel Antal.

Printre cadrele didactice în cauză se numără fostul rector Teodor Maghiar, care îşi păstrează postul la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Paul Magheru, care rămâne profesor şi conducător de doctorat la Facultatea de Litere, Sever Dumitraşcu, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Gheorghe Neamu şi Viorel Faur (Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale), Ioan Mihăilă (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Dorina Cachiţă (Facultatea de Ştiinţe), Gheorghe Olah (Facultatea de Ştiinţe Economice).

De asemenea, opt cadre ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie rămân profesori consultanţi: Ludovic Gilău, Aurel Babeş, Aurel Lazăr, Marius Motocu, Barbu Cuparencu, Radu Spineanu, Ladislau Szegedi şi George Ionescu.

Totodată, Senatul a aprobat şi 12 cereri de prelungire cu un an a activităţii pentru tot atâtea cadre didactice care au ajuns vârsta de 65 de ani. "Până la 70 de ani, ca să rămână titulari, au nevoie de aprobarea anuală a Senatului", a explicat Antal. Motivul principal pentru care cele 12 cadre didactice rămân titulare este că Universitatea nu a putut scoate posturi la concurs, acest lucru fiind interzis printr-o Ordonanţă a Guvernului, însă trebuie să păstreze un procent între 20 şi 30% de cadre didactice titulare.

Cei care şi-au prelungit activitatea sunt Ioan Godea (Facultatea de Arhitectură şi Construcţii), Zintz Maria (Facultatea de Arte Vizuale), Ganea Macedon şi Dinu Fodor (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Mihai Drecin şi Florian Benţe (Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale), Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea şi Petru Lajosi (Medicină şi Farmacie), Atanse Dalea, Maria Zăpârţan şi Petru Burescu (Protecţia Mediului).