În ultima şedinţă, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat o nouă metodologie privind cadrele didactice care intră la pensie, regulament bazat pe modificările Legii educaţiei aduse prin Ordonanţa Guvernului 21 din 30 mai 2012.

Astfel, conform noii metodologii, universitarii care ajung la vârsta de pensionare pot să rămână încă un an cadre didactice titulare pe post, cu tot cu salariul aferent. "Însă acest lucru e posibil doar dacă nu se pot acoperi normele cu titulari, adică dacă facultatea nu are alte cadre didactice titulare care să ţină orele respectivului pensionabil", a explicat pentru BIHOREANUL cancelarul general al Senatului, Vasile-Aurel Căuş.

Pentru a rămâne titular, profesorul trebuie să primească avizul departamentului şi Consiliului Facultăţii la care predă, iar în final al Senatului universitar.

Conform Legii educaţiei, cadrele didactice care ating vârsta de pensionare mai pot rămâne la catedră ca profesori asociaţi, ceea ce înseamnă şi un salariu mai mic decât cel de titular. Profesori asociaţi pot rămâne, însă, doar acei universitari care primesc avizul Senatului în acest sens.