Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că începe să facă ceea ce şi-a propus de la începutul mandatului: restructurarea Universităţii. Dacă în urmă cu trei ani, când Antal a fost ales rector şi a propus restructurarea, Senatul Universităţii a respins această idee, acum este necesară, atât pentru că noua Lege a educaţiei prevede acest lucru, cât şi pentru că este o recomandare făcută de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, la evaluarea instituţională realizată luna trecută.

Pentru restructurare s-a realizat un proiect care prevede condiţiile şi termenele procesului. Acest proiect este disponibil pe site-ul Universităţii şi va fi supus dezbaterii în Senat. După ce va fi aprobat, se vor realiza condiţii concrete pentru restructurare, urmând ca şi acelea să fie discutate şi aprobate în Senat.

Rectorul a prezentat una din schimbările ce vor avea loc în cadrul procesului de restructurare. Potrivit noii legi a învăţământului, catedrele facultăţilor devin departamente. Prin restructurare, toate catedrele de pe acelaşi domeniu, dar de la facultăţi orădene diferite, se vor uni. Astfel, în loc să existe catedre de chimie la mai multe facultăţi, va exista un singur departament de chimie în Universitate.

"Dar nu se va desfiinţa niciun program de studiu, nicio facultate, eventual se vor schimba denumiri", a precizat Antal. Departamentul va fi arondat facultăţii care deţine Şcoală Doctorală sau punctaj maxim în activitatea de cercetare în domeniul respectiv, iar până la alegeri, conducătorul departamentului va fi şeful catedrei care deţine ponderea ca şi număr de cadre didactice.

Pe de altă parte, tot miercuri, rectorul a anunţat că s-au discutat taxele de şcolarizare pentru următorul an universitar. Două facultăţi orădene au ales să-şi mărească taxele: Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale.

Potrivit lui Radu Şarcă, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Universităţii, Medicina a optat pentru creşterea taxelor la toate specializările. Astfel, în anul universitar 2011-2012, cei care vor intra la regim cu taxă în anul I la specializarea Medicină vor plăti 5.700 de lei, în timp ce în acest an universitar taxa e de 5.300 de lei. Cea mai mare scumpire de taxe e la anul III al specializării Medicină în limba engleză, unde taxa creşte de la 4.700 de lei la 7.300 de lei.

La Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, specializările de Geografie au mărit taxa cu câte 100 de lei, cea de Istorie cu 200 de lei, în timp ce la Relaţii Internaţionale a rămas aceeaşi taxă.