Universitatea din Oradea şi-a înfiinţat un Consiliu consultativ pentru parteneriatul public-privat (CC-PPP), menit să întărească relaţia dintre profesori şi patroni. Iniţiativa a fost a Consiliului de Administraţie al instituţiei şi a fost aprobată de senatorii instituţiei.

Rectorul Constantin Bungău l-a numit preşedinte al acestui nou consiliu pe fostul cancelar al Senatului, Vasile Aurel Căuş (foto). "Înfiinţarea CC-PPP este parte a strategiei de dezvoltare continuă a Universităţii din Oradea şi de permanentă îmbunătăţire a standardelor proprii. În măsura în care UO este integrată în reţeaua universitară naţională şi internaţională se impune dezvoltarea conexiunilor cu sistemul socio-economic local. UO este un pilon important al comunităţii şi, în acest context, este necesară o corelare în timp real a ofertei educaţionale cu cerinţele de pe piaţa muncii", a declarat luni Căuş pentru BIHOREANUL.

Obiectivele declarate ale preşedintelui CC-PPP sunt asigurarea unui canal de comunicare permanent cu mediul socio-economic local, analiza şi organizarea informaţiilor, provenite din mediul socio-economic, cu scopul transmiterii de propuneri către factorii decidenţi de la nivelul universităţii pentru actualizarea ofertei educaţionale, identificarea şi promovarea proiectelor la care, în baza Legii 178/2010 privind parteneriat public-privat, Universitatea din Oradea poate fi parte şi îmbunătăţirea vieţii studenţeşti prin atragerea de investiţii publice sau private.

Concret, acest nou organism va trebui să găsească soluţii astfel încât tinerii care ies din băncile facultăţilor orădene să fie pregătiţi pentru a lucra în firmele din judeţ, adică să aibă competenţele căutate de investitorii locali. Patronii au cerut în mai multe rânduri să fie consultaţi cu privire la competenţele pe care absolvenţii Universităţii trebuie să le aibă pentru a se putea adapta la realităţile tehnico-economice, iar noul consiliu exact asta va face.

În perioada următoare, Universitatea va elabora regulamentul CC-PPP, iar apoi va invita reprezentanţii firmelor bihorene să devină membri ai consiliului.